Cyberpesten; Wat te doen als je kind online gepest wordt

Cyberpesten; Wat te doen als je kind online gepest wordt

Pesten komt vandaag de dag veelvuldig voor, gelukkig wordt er steeds meer aandacht aan besteed. Vandaag wil ik het hebben over cyberpesten. Naast dat je kind een leuk account heeft op Instagram of Facebook en het daar erg gezellig heeft moet je natuurlijk ook goed de gevaren in de gaten houden. Je wilt natuurlijk niet dat er vervelende dingen gebeuren, want zeg nu zelf dat is toch een nachtmerrie van elke ouder? Al eerder schreef ik een blog met tips voor ouders hoe je kunt zorgen dat je kind goed en veilig met social media omgaat. Vandaag wil ik het onderwerp cyberpesten bespreken.

Cyberpesten, ook wel digitaal pesten, (digipesten of online pesten genoemd) is pesten via Internet of de mobiele telefoon. Maar hoe bescherm je je kind tegen online pestkoppen? En hoe help je je kind verder?

Verschil tussen gewoon pesten en cyberpesten

Eigenlijk is er maar één belangrijk verschil tussen ‘gewoon’ pesten en cyberpesten. Cyberpesten is vaak anoniem. Je weet niet wie er aan de andere kant van het beeldscherm zit en door de anonimiteit van het beeldscherm voelt de pester zich sterker. Simpelweg, men weet toch niet wie het is. Waar het ‘gewone’ pesten stopt wanneer een kind weer ‘veilig’ in zijn thuisomgeving is gaat digitaal pesten vaak nog door na schooltijd. Zo voelt de gepeste zich nog kwetsbaarder en onveiliger.

Tips voor ouders

Heel eerlijk, het is best moeilijk om je kind te beschermen tegen online pesters. Mag je kind eindelijk de grote wereld van Internet en social media ontdekken? Bereid je hem of haar dan voor op online pesters met de volgende tips:

  • Mocht je kind iets vervelends ervaren op social media en direct naar je toe komen om het te bespreken? Complimenteer je kind dan dat het naar je toegekomen is.
  • Een kind dat wordt gepest heeft behoefte aan steun.
  • Luister dus goed naar je kind en neem hem of haar serieus.
  • Bedenk samen met je kind wat de beste aanpak is.
  • Onderneem pas actie wanneer je samen (kind en ouders) een aanpak besproken hebt en stap dan pas ( ook na overleg met je kind) naar school en/of ouders en/of andere partijen.
  • Verbied je kind niet social media of Internet. Pak laptop, telefoon of tablet dus niet af. Het is niet eerlijk naar je kind toe om hem of haar op deze manier te ‘straffen’, terwijl ze zelf het slachtoffer zijn.

Het Klokhuis heeft vijf afleveringen gemaakt waarin zij aandacht geven aan pesten. Je kunt samen met je kind de afleveringen bekijken en erover praten.

Haatreacties

Onder cyberpesten valt natuurlijk ook de haatreacties. Wat kun je eraan doen om dit te stoppen? Bespreek de volgende mogelijkheden met je kind.

  • Benadruk dat je kind dit soort reacties meteen voorlegt aan de ouders, erover praten.
  • Vooral niet reageren. (Op mails, berichtjes of filmpjes.)
  • Bewaar de reacties, maak er een screenshot/foto van, sla ze op, dus ook mailtjes of filmpjes. Dit is bewijsmateriaal. Bewaar dus alles!
  • Blokkeer de pester.
  • Loopt het echt uit de hand dan kun je altijd nog aangifte doen bij de politie.

Afspraken maken over online gedrag

Cyberpesten is niet helemaal te voorkomen, maar het is wel goed om erover te praten en samen goede afspraken te maken. Afspraken over wat je kind online doet. Hoe ga je met elkaar om en wat doe je wel of niet op Internet. Je kunt afspraken maken over het volgende:

  • Deel nooit privégegevens, zoals naam, adres, telefoonnummer of naam van je school.
  • Verzin een goede nickname.
  • Scherm je profiel af, alleen voor vrienden of privé.
  • Plaats neutrale (dus geen sexy) foto’s.
  • Wees selectief in het accepteren van een vriendschapsverzoek. Accepteer bijvoorbeeld alleen degene die je ook daadwerkelijk echt hebt ontmoet.
  • Geef je wachtwoorden en inloggegevens niet zomaar weg, houd deze geheim.
  • Ga een ander niet kwetsen of schelden.

Ook al wordt je kind ‘opgejut’ door een vriend- of vriendin om een vervelende reactie te plaatsen. Probeer erop te hameren dat je kind bij zijn eigen standpunt blijft en niet luistert naar een ander.

De gevaren van social media en Internet zullen altijd op de loer blijven liggen. Blijf in gesprek met je kind, vraag regelmatig naar de activiteiten op social media en wat de ervaringen van je kind zijn.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Heb je ooit zelf te maken gehad met cyberpesters? Zoja, wat heb je er aan gedaan? Ik ben benieuwd!

7 gedachten over “Cyberpesten; Wat te doen als je kind online gepest wordt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.