Vandaag is het de dag van de linkshandigen

Vandaag is het de dag van de linkshandigen


Vandaag is het de dag van de linkshandigen. Tegenwoordig is er bijna elke dag wel een internationale of nationale dag. De  linkshandigen dag vind ik wel interessant. Waarom? Dat zal ik je vertellen.

Internationale linkshandigen dag

Vandaag, 13 augustus, is het Internationale linkshandigen dag. Dit vind ik een leuke internationale dag omdat ik en mijn dochter allebei linkshandig zijn. Zo, dat is er uit. Ja, kom maar door met alle opmerkingen…. Nee, grapje maar schijnbaar blijft het apart voor anderen als ze zien dat je linkshandig bent. Hoe vaak ik wel niet in mijn leven heb gehoord: “Ben jij links?” Yep, so what? Is echt niets geks aan hoor, maar soms wel wat lastig…

Ik heb even opgezocht waar de internationale linkshandigen dag vandaan komt:

“In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine- en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld. In 1975 richtte de Amerikaan Dean. R. Campbell in de V.S. de eerste belangenvereniging van linkshandigen op. Een van de eerste zaken die de vereniging ter hand nam, was een bepaalde dag uitroepen tot “Linkshandigen dag.” Aldus de website van de linkshandigen dag. Ik verbaas me er altijd over wanneer vreemden je zien schrijven (maar ook vrienden hoor) krijg ik 9 van de 10 keer vol ongeloof de opmerking; “Goh, ben jij links? Vol verbijstering staren ze je aan alsof je van een andere planeet komt, want linkshandig zijn is toch wel apart. Er zijn inderdaad meer rechtshandigen dan linkshandigen en vroeger was het dan ook een taboe. Op school, bij het leren schrijven werd je zelfs gedwongen om rechts te leren schrijven.

Ongemakken van een linkshandige

Wanneer je linkshandig bent loop je inderdaad tegen ongemakken aan. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger op school altijd inkt op de zijkant van mijn hand had. Ook gebruikte ik een linkshandige schaar. Wat het verschil is met een rechtshandige schaar daar ben ik nog steeds niet over uit want tegenwoordig gebruik ik gewoon een “normale” schaar. Ook het snijden van stokbrood of schrijven en kleuren is wat ongemakkelijk. Met het inkleuren van een kleurplaat begin ik vaak aan de rechterkant. En bij het maken van sieraden zit ik nog wel eens met mezelf en m’n linker hand in de knoop. Maar wat denk je dan van de uitdrukkingen; 2 linkerhanden hebben of iemand links laten liggen? Is ook niet echt positief. Al heb ik daar nooit problemen mee gehad. Dus ja, linkshandig zijn brengt zo z’n ongemakken mee.

Zijn er ook voordelen?

Jazeker, ze zeggen toch dat linkshandigen slimmer zouden zijn? Ik zie mijn vriend bij het lezen van dit stukje al in zichzelf grinniken. Ik geef toe, ik ben niet zo slim.. haha. Komt misschien ook wel door mijn haarkleur. Linkshandigen schijnen ook creatief te zijn, dat past dan wat beter in mijn straatje en kan ik volmondig ja opzeggen. (Neem zeker eens een kijkje op mijn sieradenblog, www.sanshine.eu, daar vind je mijn creatieve uitspattingen 🙂 ) Bij een aantal sporten, zoals tennis, waterpolo en badminton hebben linkshandigen voordeel. Maar ook bij schermen en boksen. De veelal rechtshandigen tegenstanders zijn gewend om tegen rechtshandigen te strijden. Hiervan kan je als linkshandige goed profiteren (verrassingseffect).

Lang leven het linkshandigen bestaan

Onze dochter is ook linkshandig, tot nu toe gaat het prima en heeft ze er geen problemen van. Alleen als ze aan het kleuren is dan heeft ze vaak de zijkant van haar hand helemaal onder het stift zitten. Voor de rest hoor ik haar niet klagen. Dus wij linkshandigen zijn zo apart nog niet hoor. Wij redden ons prima in ons linkshandigen bestaan! 🙂

Nu ben ik natuurlijk benieuwd, wie van jullie is er ook linkshandig?

Eén gedachte over “Vandaag is het de dag van de linkshandigen

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: