Ontspannen en ontstressen, zo doe je dat

Ontspannen en ontstressen, zo doe je dat

Ontspannen en ontstressen, het is algemeen bekend dat de wereld van tegenwoordig druk en veeleisend is. We ‘moeten’ van alles, rennen van hot naar her, van kinderopvang naar werk, van personeelsuitjes naar netwerkevents. Des te meer belangrijk om tijd vrij te maken voor ontspannen en selfcare. Oftwel; ontspannen en ontstressen. Hoe je dat het beste kunt aanpakken? In deze blog geef ik aantal tips die mij in ieder geval heel erg helpen.

Stress kan een grote invloed hebben op zowel je mentale als fysieke gezondheid. Soms leef je zo in die ratrace dat het moeilijk is om even een stapje terug te doen en een manier te vinden om te ontstressen. Toch is het belangrijk om dit aan te pakken en regelmatig voor ontspanning te zorgen om in balans te blijven. Of je nu te maken hebt met werkdruk, verantwoordelijkheden of gewoon het gevoel hebt dat alles even te veel is, er zijn eenvoudige tips die je kunnen helpen om tot rust te komen, zodat je je weer kalm (en opgeladen) voelt.

We Mogen Weer 2024We Mogen Weer 2024

1. Ademhalingsoefeningen

Adem bewust diep in en uit. Dit kan helpen om je zenuwstelsel te kalmeren en spanning te verlichten. Probeer de 4-7-8 methode: 4 seconden inademen, 7 seconden vasthouden en 8 seconden uitademen.

2. Mediteren

Mediatie helpt je geest tot rust te brengen en je aandacht naar het hier en nu te verplaatsen. (Yep, noem mij maar zweferig, maar het helpt echt!). Zelfs 5 minuten per dag kan al effect hebben. Wat mij ontzettend helpt is de app meditation moments.

3. Wandelen

Maak een wandeling in de natuur, het helpt om even de dagelijkse stress te vergeten, je maakt letterlijk je hoofd leeg. Dagelijks probeer ik na de lunch een wandeling te maken van een halfuur. Daarbij luister ik naar een luisterboek of podcast.

4. Muziek luisteren

Kalmerende muziek kan je stemming verbeteren en stress verminderen. Klassieke muziek of natuurgeluiden kunnen bijzonder ontspannend werken. Sommige mensen vinden de geluiden van de zee of water heel fijn, anderen moeten er direct van naar het toilet :). Het is maar net wat je zelf prettig vindt en uitzoeken.

5. Yoga (of stretchen )

Yoga* of tussen de werkzaamheden even rekken kan je spieren ontspannen en je brein tot rust brengen. Daarnaast bevordert het ook je ademhaling. (Lees ook eens de blog: Dit zijn leuk online yoga curussen)

6. Een warm bad of douche nemen

Mijn favoriet! Warm water ontspant je spieren en kalmeert je zenuwen. Voeg een lekkere olie, zoals lavendel, voor extra ontspanning.

7. Journallen

Je gedachten opschrijven kan helpen om mentale spanning te verlichten. Dit kan zorgen verhelderen en je gedachten ordenen.

8. Powernap

Een dutje van 10-20 minuten kan je energieniveau herstellen en je helpen om je fris en minder gestrest te voelen.

9. Lachen

Kijk een grappige video of praat met vrienden die je aan het lachen maken. Lachen helpt stresshormonen te verminderen en maakt je ontspannen en opgewekt.

Ontspannen (en ontstressen) zijn belangrijke manieren om zowel je lichaam als geest te helpen herstellen en weer in balans te komen, vooral in tijden van drukte of spanning. Hopelijk kunnen bovenstaande tips je daarbij een stukje helpen! Heb je nog meer tips? Laat ze achter in de reacties dan vul ik de lijst aan.

*Dit artikel bevat een affiliatelink

Eén gedachte over “ Ontspannen en ontstressen, zo doe je dat

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.