Mindfulness voor de 40+ vrouw

Mindfulness voor de 40+ vrouw

In de drukte van het dagelijks leven, waarin werk, gezin en sociale verplichtingen constant om aandacht vragen, kan het makkelijk zijn om jezelf te vergeten. Voor veel vrouwen boven de veertig komt er nog een extra uitdaging bij, zoals hormonale veranderingen, verantwoordelijkheden voor zowel opgroeiende kinderen en misschien wel ouder wordende ouders en de druk om nog steeds te voldoen aan maatschappelijke verwachtingen. Mindfulness kan een fijn hulpmiddel zijn om in deze fase van je leven innerlijke rust, focus en balans te vinden. In deze blog duik ik in de wereld van mindfulness.

Wat is mindfulness?

Al eerder schreef ik een blog over mindfulness met tips hoe je dat kunt integreren in je dagelijkse leven. Maar wat is mindfulness nu eigenlijk precies? Mindfulness is een manier om met volle aandacht in het nu te leven. Klinkt lekker zweverig, maar dat is het absoluut niet, want het betekent dat je bewust oplet wat er op dit moment gebeurt. Bijvoorbeeld; als je eet, focus je je helemaal op de smaak van het eten, zonder afgeleid te raken door gedachten of zorgen. Het helpt je om rustiger te worden en je minder druk te maken over wat er in de toekomst gaat gebeuren of wat juist gisteren gebeurde. Vooral voor vrouwen van rond of boven de veertig kan mindfulness waardevol zijn om stress en zorgen te verminderen.

Waarom is mindfulness belangrijk voor de 40+ vrouw?

Voor veel vrouwen rond de veertig begint het leven een nieuw soort druk te voelen. Misschien ben je al lange tijd aan het werk* en vraag je je af hoe je de balans tussen werk en privé kunt behouden. Of misschien ben je op een punt in je leven waar je nadenkt over wat je nu écht wilt, nu je kinderen misschien zelfstandiger worden en je meer ruimte voor jezelf hebt. Dit alles kan gepaard gaan met fysieke en mentale veranderingen, zoals (helaas) de overgang.

*Lees ook de blog: Op latere leeftijd een carriereswitch, hoe pak je dat aan?

Waar kan mindfulness bij helpen?

  • Stressvermindering: Mindfulness vermindert de aanhoudende piekergedachten en helpt je kalmer te reageren op stressvolle situaties.
  • Beter omgaan met veranderingen: In deze fase van je leven kun je geconfronteerd worden met veranderingen in je lichaam, je carrière en je persoonlijke leven. Mindfulness helpt je om deze veranderingen te accepteren in plaats van je ertegen te verzetten.
  • Bewustere keuzes maken: Door aandachtig te leven, kun je beter keuzes maken die in lijn liggen met wie je bent en wat je wilt. Dit kan gaan om het veranderen van je carrière, het verkennen van nieuwe passies of simpelweg het nemen van een pauze wanneer dat nodig is.
  • Betere zelfzorg: Met mindfulness leert je signalen van je lichaam en geest beter op te vangen, waardoor je beter in staat bent om op tijd rust te nemen, gezonder te eten of meer te bewegen.
MIndfulness

Hoe start je?

  1. Start met ademhalingsoefeningen. Ademhaling is een essentieel onderdeel van mindfulness. Je kunt beginnen door dagelijks een paar minuten te besteden aan het bewust volgen van je ademhaling. Zit rechtop, sluit je ogen en adem langzaam in door je neus, houd even vast, en adem uit door je mond. Focus op de lucht die in en uit je lichaam beweegt. Dit helpt om je gedachten te kalmeren en je te concentreren op het hier en nu.
  2. Mindful wandelen. Mindful wandelen is een mooie manier om mindfulness in je dagelijkse leven te integreren. Tijdens het wandelen focus je je op de beweging van je voeten, hoe de grond onder je aanvoelt, de wind op je huid of de geluiden om je heen. Probeer je zintuigen te gebruiken om volledig aanwezig te zijn in dat moment.
  3. Zet kleine momenten om in mindfulness. Je hoeft niet elke dag een uur lang te mediteren om mindful te zijn. Integreer mindfulness in kleine dagelijkse handelingen, zoals het drinken van je ochtendkoffie. Neem bewust een paar minuten om van elke slok te genieten, zonder dat je gedachten al bij je takenlijst van die dag zijn. Dit soort kleine momenten kunnen je helpen om te vertragen en bewust te genieten van wat je doet.
  4. Mindfulness-apps en cursussen. Als je meer begeleiding wilt, zijn er talloze apps en online cursussen die je stap voor stap* kunnen helpen bij het leren van mindfulness. De meditatieapp van Michael Pilarczyk, Meditation moments, is ook een hele fijne!

Overgang

Veel vrouwen boven de veertig staan voor hormonale veranderingen die kunnen leiden tot stemmingswisselingen, slapeloosheid en stress. Mindfulness biedt een natuurlijke manier om deze hormonale veranderingen onder controle te krijgen. Door bewust te zijn van je gevoelens en reacties, kun je beter omgaan met emotionele schommelingen. In plaats van je te verzetten tegen de veranderingen in je lichaam, leer je jezelf te accepteren zoals je nu bent, zonder oordeel. Dit kan je een gevoel van vrijheid geven, omdat je minder energie verspilt aan het proberen te voldoen aan externe verwachtingen.

*Dit artikel bevat een affiliate link

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.