In balans blijven tijdens drukken tijden: zo doe je dat!
Het lijkt tegenwoordig bijna normaal: een volle agenda, sociale verplichtingen, deadlines en de constante druk om altijd bereikbaar en productief te zijn. Maar wat als al die druk en spanning teveel wordt? Misschien herken je de symptomen wel: je voelt je snel geïrriteerd, vermoeid en je hoofd lijkt continu “aan” te staan. In deze blog deel ik mijn ervaring en tips over hoe ik probeer in balans te blijven.
In balans blijven zo doe je dat
Iedereen ervaart stress op een andere manier en wat voor de een werkt, hoeft niet per se voor de ander te werken. Maar door goed naar mijn lichaam te luisteren, heb ik een aantal effectieve manieren gevonden om met spanning en stress om te gaan. Hier zijn mijn tips:
1. Herken en erken je klachten
De eerste stap is om te erkennen dat je last hebt van stress. Dit lijkt misschien logisch, maar veel mensen negeren deze signalen en blijven doorgaan. Voor mij betekende het dat ik eerlijk naar mezelf moest kijken. Dit besef is de basis voor verandering. Pas toen ik mijn klachten serieus nam, kon ik stappen ondernemen.
2. Prioriteiten stellen en “nee” zeggen
Een volle agenda kan veel stress veroorzaken. Ik heb geleerd om bewuster om te gaan met mijn tijd. Dit betekent dat ik prioriteiten stel en soms ‘nee’ zeg tegen afspraken of verzoeken. Nee zeggen voelde eerst egoïstisch, maar ik realiseerde me dat ik hierdoor beter voor mezelf zorgde. Een goede balans vinden tussen werk, sociale activiteiten en rust is essentieel.
3. Maak ruimte voor ontspanning
Ontspanning is niet hetzelfde als ‘even niks doen’. Het gaat erom activiteiten te vinden die je energie geven. Voor mij zijn dat sporten, lezen, creatief bezig zijn of lezen. Door dagelijks tijd vrij te maken voor zulke activiteiten, geef ik mijn lichaam en geest de kans om te herstellen. Het helpt me om uit mijn hoofd te komen en mijn gedachten even los te laten.
4. Beweging en gezonde voeding
Lichaamsbeweging is een van de meest effectieve manieren om spanning te verminderen. Ik zorg ervoor dat ik elke dag even beweeg, al is het maar een korte wandeling. Sport helpt om stresshormonen zoals cortisol af te breken en maakt endorfine vrij, wat je humeur verbetert. Daarnaast let ik op mijn voeding. Koffie, suiker en bewerkte voedingsmiddelen verergeren bij mij vaak de symptomen van stress, dus ik probeer deze zoveel mogelijk te vermijden en kies voor voedzame maaltijden.
5. Werk aan een routine met regelmaat en rust
Een vaste routine geeft me structuur en rust. Door op vaste tijden op te staan, te eten en naar bed te gaan, creëer ik een stabiele basis voor mezelf. Dit helpt mijn lichaam om in een natuurlijk ritme te komen en vermindert het gevoel van chaos. Een vast ritme helpt me ook om beter te slapen
Wil je graag meer hulp hierbij dan heeft Bureau Breinfijn een aantal handige workshops en curussen die je goed kunnen helpen bij stress gerelateerde klachten.