Waarom is wandelen nu zo goed voor je? + Tips om te beginnen met wandelen

Waarom is wandelen nu zo goed voor je? + Tips om te beginnen met wandelen

Weet je nog tijdens die coronatijd dat we met z’n allen massaal gingen wandelen? We moesten toch iets te doen hebben en dit was meteen een goede manier om aan lichaamsbeweging te komen. Wandelen is een van de meest toegangekelijke, makkelijke en effectieve vorm van lichaamsbeweging, daarbij; het is ook nog helemaal gratis. Waarom wandelen zo goed voor je is? Ik vertel er graag meer over in deze blog.

Waarom wandelen goed voor je is

Dagelijks probeer ik een rondje te wandelen, meestal na de lunch. Oortjes in met een leuke podcast of goed boek. Soms combineer ik het met een boodschap, maar vaak niet. Wandelen is één van de meet toegankelijke vorm van lichaamsbeweging. Ben je op zoek naar een manier om fitter te worden, je hoofd leeg te maken of gewoon wilt genieten van de natuur dan biedt wandelen een hoop voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Zoals:

Last Minute Zonvakanties Eliza Was Here
  1. Wandelen is goed voor je fysieke gezondheid; Wandelen versterkt je hart, verbetert je bloedsomloop en verlaagt je bloeddruk. Het helpt ook bij het behouden van een gezond gewicht en versterkt spieren en botten, vooral in je onderlichaam. Regelmatig wandelen kan zelfs je risico op chronische ziekten, zoals hartziekten en diabetes type 2, aanzienlijk verminderen.1
  2. Wandelen vermindert stresse en verbetert je humeur; Wandelen, vooral in de natuur, kan stress verminderen en je humeur verbeteren. Het verlaagt de productie van stresshormonen zoals cortisol en verhoogt de aanmaak van endorfines, de “gelukshormonen”. Een eenvoudige wandeling kan je helpen je hoofd leeg te maken, je gedachten te ordenen en nieuwe energie op te doen.
  3. Wandelen houdt je mentaal scherp; Naast de fysieke voordelen heeft wandelen ook een positief effect op je hersenen. Onderzoek toont aan dat het je geheugen, concentratie en creativiteit kan verbeteren. Een korte wandeling tijdens een werkdag kan je helpen om daarna mentaal weer fris aan de slag te gaan.
  4. Wandelen is toegankelijk en weinig belastend; Wandelen is laag drempelig en een activiteit die makkelijk in je dagelijkse routine kan worden geïntegreerd. Het is prettig voor je spieren en gewrichten, wat het een veilige optie maakt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus.
  5. Wandelen zorgt ook voor een sociale interactie; Daarnaast kan het ook een sociale activiteit zijn. Of je nu met vrienden een wandeling maakt of je aansluit bij een wandelclub, het is een goede manier om tijd door te brengen met anderen terwijl je actief bent. Het versterkt niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je sociale banden.
Wandelen

Tips om te starten

Nu we weten wat de voordelen zijn dan is de volgende stap natuurlijk beginnen. Vind je het moeilijk om die stap te gaan zetten omdat je bijvoorbeeld overal leest dat men die zogenaamde 10.000 stappen per dag wil halen en jij dat dus nu ook ‘moet’? Maak je daar absoluut niet druk om, het is allang goed je de stap hebt genomen om te gaan wandelen!

  1. Begin klein; Als je niet gewend bent om te wandelen, begin dan met korte afstanden. Een wandeling van 10 tot 20 minuten is een goed startpunt. Bouw geleidelijk op naarmate je uithoudingsvermogen verbetert. Probeer uiteindelijk elke dag 30 minuten te lopen.
  2. Kies de juiste schoenen; Goede wandelschoenen zijn essentieel om blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat ze comfortabel zijn, je voeten goed ondersteunen en geschikt zijn voor het terrein waarop je wilt wandelen. Een goede demping kan helpen om impact op je gewrichten te verminderen.
  3. Plan je route; Of je nu door je buurt loopt, door het park of in de natuur, kies een route die je aanspreekt. Begin met relatief vlakke wegen en breid je wandelingen later uit naar heuvelachtig terrein of bossen voor meer uitdaging. Varieer je routes voor afwisseling en ontdek nieuwe plekken!
  4. Wandel in je eigen tempo; Je hoeft niet meteen in een snel tempo te lopen. Het belangrijkste is dat je in beweging bent. Luister naar je lichaam en verhoog je snelheid pas als je je daar comfortabel bij voelt. Vergeet niet dat elke stap telt, dus forceer jezelf niet.
  5. Hydrateer en bereid je voor; Zelfs voor korte wandelingen is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Neem een waterfles mee en draag laagjes kleding die je makkelijk kunt aanpassen aan het weer. Vergeet tijdens de zomermaanden je niet in te smeren met zonnebrand 😉
  6. Maak er een gewoonte van; Ik wandel (bijna) iedere dag en meestal plan ik dit in na de lunch. Consistentie is eigenlijk het moeilijkste deel van beginnen met wandelen. Probeer vaste momenten in te plannen, bijvoorbeeld elke ochtend voor het werk of na het avondeten. Het kost tijd om van wandelen een gewoonte te maken, maar als je eenmaal de voordelen voelt, zal het makkelijker worden om vol te houden.
  7. Zet doelen; Zet haalbare doelen voor je zelf om gemotiveerd te blijven. Begin bijvoorbeeld eerst met 5.000 stappen per dag en werk toe naar 10.000 stappen. Je kunt ook doelen stellen zoals het lopen van een langere afstand of het verkennen van nieuwe wandelpaden.
  8. Combineer wandelen met mindfulness; Wandelen biedt de perfecte kans om mindfulness te beoefenen. Let tijdens je wandeling op je ademhaling, de geluiden om je heen, en hoe je lichaam beweegt. Dit helpt niet alleen om je geest te kalmeren, maar maakt het wandelen ook een bewustere en zinvollere ervaring.

Wandelen hoeft niet saai te zijn! Het kan een avontuur worden als je nieuwe plekken verkent, zoals natuurreservaten, nationale parken of pittoreske dorpen. Probeer eens bergachtig terrein of een wandeling langs de kust. Als je echt de smaak te pakken hebt, kun je zelfs langere trektochten plannen of wellicht er een vakantie van maken! Zoals de Serra de Tramuntana op Mallorca of kies een route in Nederland.

Eén gedachte over “ Waarom is wandelen nu zo goed voor je? + Tips om te beginnen met wandelen

  1. Pingback: Afvallen en stress

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.