Kickboksen sleepte mij er doorheen…

Kickboksen sleepte mij er doorheen…

Een aantal jaar geleden was het hek van de dam. Ik kon niet meer.. Ik was gebroken, op, leeg, opgebrand, geef het beestje een naam. Ik was overspannen. Voor het magazine van mijn kickboksschool schreef ik een artikel over deze lastige periode en hoe het kickboksen mij er doorheen sleepte.

Zwaar overspannen of een ‘burn-out’

Even voorstellen: ik ben Sandra, 35 jaar, moeder van 2 kinderen en het afgelopen jaar zat ik thuis. Ontslagen? Nee… ik zat dicht tegen een burn-out aan.

De een noemt het ‘zwaar overspannen’ de ander een ‘burn-out’, tegenwoordig hoeven we niet meer raar op te kijken als iemand in onze omgeving last heeft van een burn-out. Helemaal niet gek, want door de hectische maatschappij van tegenwoordig valt het niet altijd mee om de rust in je hoofd te bewaren! We vragen ontzettend veel van onszelf, we willen te veel, we leggen de lat steeds hoger en er moet ook nog eens beter gepresteerd worden op het werk. Oh, en vergeet je sociale leven niet! Grenzen? Die kennen we niet. Totdat je wel heel snel moe bent, het geluid van de tv je niet meer aan staat, je kinderen te veel herrie maken en je partner hoeft maar naar je te wijzen en je barst in huilen uit. Allemaal symptomen die aangeven dat een burn-out op de loer ligt. Of erger nog, je zit er al middenin! Helaas weet ik er alles van, omdat ik het zelf heb meegemaakt. Een grote uitlaatklep in deze periode is kickboksen bij Rocky Fit* geweest. Dankzij het kickboksen heb ik mij letterlijk door deze rotperiode heen kunnen slaan.

*nu The Gym Apeldoorn

Je bent in beweging

Het duurt even maar uiteindelijk was ik zo ver en gaf ik toe aan de klachten. Op dat moment leek het wel alsof de vermoeidheid nog heviger toenam. Zowel fysiek als mentaal. Eerlijk gezegd, het laatste waar ik op dat moment aan dacht, was om te gaan sporten. Ik wilde eigenlijk alleen maar slapen. Gelukkig raadde de huisarts en psycholoog dit af. Hierdoor wordt je lichaam sterker en krijg je meer energie. Ik heb mijzelf meerdere momenten bij elkaar geraapt om richting de kickboks lessen te gaan (lees: wat overigens zonder de steun en support van mijn vriend Gerard niet was gelukt).

Je maakt je hoofd leeg

Door te kickboksen kan ik mijn hoofd leegmaken. Over het algemeen maak je tijdens het sporten je hoofd leeg, maar met kickboksen ervaarde ik dat op een heel ander level. Wanneer je last hebt van een burn-out zit je met veel spanningen, frustraties en opgekropte emoties in je lichaam. Je kunt al die frustraties letterlijk van je af trainen door het er uit te slaan. Op de ‘’slechte dagen’’ – zoals ik ze zelf altijd noemde – moest ik mij echt naar de trainingen toe slepen, maar na een work-out is je hoofd leeg, voel je je goed en krijg je het gevoel dat je de hele wereld weer aan kunt!

kickboksen

Je weet hoe je je grenzen moet bewaken

Tot hier en niet verder en “nee” leren zeggen. Door het kickboksen leerde ik aan te voelen hoe ik mijn grenzen het beste kan aangeven. Je leert jezelf te verdedigen mentaal en fysiek. Het heeft mij geholpen dat ik nu wel kan aanvoelen wanneer ik over mijn grens heen ga, maar ook wanneer je te dicht in mijn buurt komt.

Het kickboksen heeft mijn zelfvertrouwen hersteld

Kickboksen is dus een training voor je gehele lichaam, je kracht neemt toe, je concentratie verbetert en je conditie neemt toe. Ook mentaal heeft kickboksen voor mijn zijn vruchten afgeworpen, omdat mijn zelfvertrouwen een enorme boots heeft gekregen. Ik kan nu beter voor mijzelf opkomen, sta steviger in mijn schoenen en ben assertiever geworden.

kickboksen

Bye bye pedagogisch medewerker! Hello nieuwe uitdaging!

Het kickboksen sleepte mij er doorheen en het heeft mij veel positiviteit gebracht. Ik heb mijn baan in de kinderopvang vaarwel gezegd en ga een nieuwe, zakelijke uitdaging aan. Ik ga de stap nemen en mijn eigen bedrijf starten. Daarnaast heb ik eindelijk een workshop “sieraden maken” gegeven en heb ik andere mensen blij kunnen maken met mijn passie.

Door mijn ervaringen het afgelopen jaar kan ik iedereen – vooral de mensen die momenteel erg gestrest, overspannen of tegen een burn-out aan zitten – aanraden kickboks lessen te nemen. Naast dat het een perfecte uitlaatklep is om je emoties en frustraties af te reageren, is het ook de ideale manier om ze onder controle te krijgen en je hoofd leeg te maken. Overigens, je werkt natuurlijk ook nog eens aan je conditie en aan je figuur!

Heb jij wel eens met een burn-out te maken gehad?

3 gedachten over “Kickboksen sleepte mij er doorheen…

    1. Dank voor je berichtje. Wat vervelend dat je al zo lang met deze klachten loopt. Hopelijk heb jij ook iets gevonden, of vind je iets waardoor je wat beter voelt!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.