Het is vandaag linkshandigendag

Het is vandaag linkshandigendag


Vandaag is het de Dag van de linkshandigen. Tegenwoordig is er bijna elke dag wel een internationale- of nationale dag. De linkshandigendag vind ik een leuke inhaker en past perfect bij mij. Waarom? Duh, omdat ik zelf linkshandig ben…Vandaag vertel ik je de ongemakken en gemakken van een linkshandige.

Internationale linkshandigendag

Op 13 augustus is het Internationale linkshandigendag. Een leuke inhaker, want mijn dochter en ik zijn allebei linkshandig.. Zo, dat is er uit. Ja, kom maar door met alle opmerkingen…. Grapje, maar schijnbaar blijft het apart voor anderen als ze zien dat je linkshandig bent. Hoe vaak ik verbaasde gezichten zie wanneer ik aan het schrijven was. En dan ook nog zo sullig vragen of ik links ben. Alsof dat zo gek is? Yep, so what? Is echt niet apart hoor, maar soms wel een beetje lastig…

Ik heb even opgezocht waar de Internationale linkshandigendag vandaan komt: “In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine- en grote ongemakken waar linkshandigen tegenaan lopen in onze rechtshandige wereld. In 1975 richtte de Amerikaan Dean. R. Campbell in de V.S. de eerste belangenvereniging van linkshandigen op. Een van de eerste zaken die de vereniging ter hand nam, was een bepaalde dag uitroepen tot “Linkshandigen dag.” Aldus de website van de linkshandigen dag. Ik verbaas me er altijd over wanneer vreemden je zien schrijven (maar ook vrienden hoor) krijg ik 9 van de 10 keer vol ongeloof de opmerking; “Goh, ben jij links? Vol verbijstering staren ze je aan alsof je van een andere planeet komt, want linkshandig zijn is toch wel apart. Er zijn inderdaad meer rechtshandigen dan linkshandigen en vroeger was het dan ook een taboe. Op school werd je zelfs gedwongen om rechts te leren schrijven.

Ongemakken van een linkshandige

Wanneer je linkshandig bent loop je inderdaad tegen ongemakken aan. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger op school altijd inkt op de zijkant van mijn hand had. Ook gebruikte ik een linkshandige schaar. Wat het verschil is met een rechtshandige schaar daar ben ik nog steeds niet over uit, want tegenwoordig gebruik ik gewoon een “normale” schaar. Ook het snijden van stokbrood of schrijven en kleuren is wat ongemakkelijk. Met het inkleuren van een kleurplaat begin ik vaak aan de rechterkant. En bij het maken van sieraden zit ik nog wel eens met mezelf en mijn linker hand in de knoop. En wat denk je dan van de uitdrukkingen; 2 linkerhanden hebben of iemand links laten liggen? Is ook niet echt positief. Al heb ik daar nooit problemen mee gehad. Dus ja, linkshandig zijn brengt zo z’n ongemakken mee.

Zijn er ook voordelen?

Jazeker, ze zeggen toch dat linkshandigen slimmer zijn? Ik zie mijn vriend bij het lezen van dit stukje al in zichzelf grinniken. Ik geef toe, ik ben niet zo slim.. haha. Komt misschien ook wel door mijn haarkleur. Linkshandigen schijnen ook creatief te zijn, dat past dan wel weer bij mij. (Neem eens een kijkje op mijn sieradenblog, www.sanshine.eu, daar vind je mijn creatieve uitspattingen 🙂 ) Bij een aantal sporten, zoals tennis, waterpolo en badminton hebben linkshandigen voordeel. Maar ook bij schermen en boksen. De veelal rechtshandigen tegenstanders zijn gewend om tegen rechtshandigen te strijden. Hiervan kan je als linkshandige goed profiteren (verrassingseffect).

Lang leven het linkshandigen bestaan

Onze dochter is ook linkshandig, tot nu toe gaat het prima en heeft ze er geen problemen van. Alleen als ze aan het kleuren is, dan heeft ze vaak de zijkant van haar hand onder stift zitten. Voor de rest hoor ik haar niet klagen. Dus wij linkshandigen zijn zo apart nog niet hoor. Wij redden ons prima in ons linkshandigen bestaan! 🙂

Nu ben ik natuurlijk benieuwd, wie van jullie is ook linkshandig?

Eén gedachte over “ Het is vandaag linkshandigendag

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.