7 blogtips: zo schrijf ik een blog

7 blogtips: zo schrijf ik een blog

Een blog schrijven is niet zo eenvoudig als het lijkt. Kijk ik terug naar mijn allereerste schrijfsels dan stijgt het schaamrood naar de wangen. Ergens natuurlijk ook niet zo gek, want je begint ergens aan en weet er niet veel van. Ik had veel gelezen over het schrijven van blogs en schreef meer hoe het moest dan dat ik mijn eigen gevoel volgde. Uiteindelijk heb ik na al die jaren bloggen een bepaalde opbouw gevonden in het schrijven van blogs. Ik deel de tips dan ook graag met je!

1. Schrijf zoals je praat

Nou ja, dat is wel heel plat en eigenlijk ook weer niet. Oké, lekker duidelijk. Heel veel mensen denken dat het schrijven van een blog heel deftig moet zijn, gaan moeilijke woorden gebruiken of in andere woorden praten, terwijl ze nooit zo praten. Jouw lezer moet de tekst snappen. Ik gebruik zoveel mogelijk ‘gewone’ woorden, woorden die makkelijk voor je te begrijpen zijn. Lekker eenvoudig en ik noem het Jip en Janneke taal.

2. Een overzichtelijke indeling maken

Een duidelijke en overzichtelijke indeling maakt een blog of tekst makkelijk leesbaar. De tekst deel ik op in alinea’s, er zitten witregels tussen de alinea’s en ik gebruik bij elk tussenkopje H2. De alinea’s probeer ik zoveel mogelijk even lang te maken.

3. Pakkende titel verzinnen

Een pakkende titel verzinnen is moeilijk. Ook al heb je zo’n kneitergoede blog geschreven de titel is het eerste wat een lezer ziet en dus bepaalt of hij wil doorlezen. Enkele tips voor een titel:

  • Gebruik lijstjes met getallen.
  • Titels die met hoe, wat en waarom beginnen doen het goed.
  • Maak de titel niet te lang en wees concreet.

4. Plaats zo weinig mogelijk uitroeptekens in je blog

Uitroeptekens vind ik persoonlijk heel schreeuwerig. Je kunt één uitroepteken aan het eind van je zin gebruiken, maar niet meerdere achter elkaar !!!!! Alsof er een schreeuw om hulp wordt gedaan. Met een uitroepteken wil je iets benadrukken. Gebruik je een uitroepteken te vaak dan komt je boodschap minder krachtig over. Twee uitroeptekens in een blog vind ik meer dan genoeg.

5. Een paar uur later de blog nalezen

Laat je geschreven blog even een paar uur met rust en lees hem daarna nog eens goed door. Vaak zie je dan nog een taalfoutje of leest een zin toch niet helemaal lekker weg. Dan kun je dat nog even veranderen. Of laat je blog door iemand anders lezen. Vindt diegene de blog makkelijk leesbaar, geen ingewikkelde taal? Lees hem zelf nog één keer door en plan je blog in.

6. Taalfouten

Tja, ik geef het eerlijk toe, ook bij mij glipt er wel eens een taalfoutje door. Daarom is het ook handig om je blog een paar uur later nog eens goed door te lezen voordat je op de publiceer knop klikt. Bij twijfel zoek ik het woord op. Ik gebruik de website, Beter Spellen of Taaladvies.net.

7. Afsluiten met een vraag

Niet altijd is dit mogelijk, maar heel vaak sluit ik mijn blogs af met een vraag. Zo trigger je de lezer om na te denken over de informatie die ze net hebben gelezen en vraag je om een reactie.

Wil je zelf ook een blog beginnen? In dit artikel vertel ik je stap voor stap hoe je dat aanpakt.

Welke praktische tips zou jij nog graag willen weten voor jouw blog?

2 gedachten over “7 blogtips: zo schrijf ik een blog

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.