Mam, ik wil een eigen YouTube kanaal…

Mam, ik wil een eigen YouTube kanaal…

YouTubers, vloggers, vlogs en video’s. De wereld van YouTube gaat veel verder dan alleen maar filmpjes kijken. Sinds de komst van YouTube kun je filmpjes kijken waar en wanneer je wilt. Je kunt instructievideo’s bekijken, videodagboeken (vlogs), wetenschappelijke video’s of tv-fragmenten van vroeger. Dankzij YouTube zijn er vele mogelijkheden gecreëerd en zijn er bekende YouTubers die een leuke boterham verdienen met hun kanaal. Met andere woorden, ze halen er een maandelijks inkomen uit, dus fulltime job. Maar nu wil jouw zoon of dochter ook een YouTube kanaal gaan starten. Waar moet je beginnen? Waar liggen de verantwoordelijkheden en welke gevaren liggen er op de loer? In deze blog vertel ik je er graag meer over.   

YouTubers of vloggers?

Er is verschil tussen YouTubers en vloggers en het is heel simpel. Vloggers houden een online dagboek bij op Internet en YouTubers maken video’s over bepaalde thema’s. Dit kunnen video’s zijn over beauty, kleding, games of boeken. Vloggers zijn YouTubers, maar YouTubers zijn niet altijd vloggers. Snap je hem nog? Vaak lopen deze termen wel door elkaar.

Vlogs, waarom kijken kinderen ernaar?

Kinderen kijken niet alleen naar vlogs omdat het zo’n leuk filmpje is of omdat ze willen weten wat die BN-er allemaal doet in een week. Wist je dat er nog een hele gedachtegang zit achter het feit waarom kinderen naar vlogs kijken? Kinderen zitten in een levensfase waarin identiteitsontwikkeling centraal staat. Waar je naar kijkt, bepaalt (een deel van) die identiteit. Een vlog laat het dagelijks leven van een leeftijdsgenoot of een voorbeeld zien. Wat zijn de interesses van de desbetreffende vlogger, welke kleding draagt hij of zij. Hoe gaan zij met problemen om? Kinderen herkennen zichzelf vaak in dat soort situaties en identificeren zich met de vloggers. Het helpt ze om hun eigen ik verder te ontwikkelen.

Je kind wil zelf gaan vloggen

Het kijken naar vlogs en video’s geeft kinderen vaak de drijfveer om zelf ook te gaan experimenteren met het maken van video’s of vlogs. Ook zij willen graag laten zien wat ze in het dagelijks leven meemaken. Er zijn wat online dagboeken van bekende vloggers die hebben geleid tot online succes. Denk aan Enzo Knol, Monica Geuze, Meisje Djamila of Gio. Toch is het niet zo dat kinderen door deze enorme bekendheid ook willen vloggen. Zij beleven gewoon ontzettend veel plezier in het maken van filmpjes. Ze leren zich creatief te uiten, te presenteren en natuurlijk het monteren van filmpjes en het allerbelangrijkste het filmen zelf! Ze leren zelfs veel over netwerken, contact maken en over samenwerken. Driekwart van de jonge YouTubers heeft regelmatig contact met andere YouTubers. Vaak leren ze van elkaar of gaan samen aan de slag om een video te maken.

Praat met elkaar

In de blog waar ik tips geef voor ouders over veilig social media gebruik onder kinderen staan ook nuttige tips voor het aanmaken van een YouTube kanaal. Ga om de tafel en praat met elkaar, waarom wil jouw zoon of dochter een account op YouTube? Wil het gaan vloggen of juist alleen video’s gaan maken? Bespreek dus duidelijk met je kind wat het wil. Praat met elkaar over online imago, de doelen die ze willen bereiken, de waarde van privacy en hun verantwoordelijkheid als maker. Wat laat je van jezelf zien aan de buitenwereld? En wat niet? Wie ben je, wat zijn je sterke kanten en waar sta je voor?

Privacy, heel belangrijk!

Wanneer je zoon of dochter gaat filmen over zijn of haar leven en dit gaat delen op YouTube dan delen ze behoorlijk wat persoonlijke informatie. Dit kan ook (ongewild) schade toebrengen. Want als je beroemd bent is je privé leven een open boek en nu wil jouw kind dit ook, maar kan het dat wel aan? Herkend worden op straat? Met iedereen op de foto? Het zal in het begin niet zo’n vaart lopen, maar wanneer je kind consequent vlogs upload kan het zijn dat het bezoekersaantal snel toeneemt en het uiteindelijk wel eens herkend wordt. Maar wat vind je ervan dat er gefilmd wordt in jouw huiskamer? Zit jij daar als ouder op te wachten? Wil je wel dat dit voor de “hele” wereld zichtbaar is. Maak goede afspraken met het filmen van de omgeving waar je woont. Nog belangrijker: hoe ga je om met de privacy van anderen. Vrienden, familie, zomaar willekeurige “onbekende” voorbijgangers. Willen zij wel in de vlog komen?

Stel vragen

Maak een lijstje van vragen die jij belangrijk vindt om samen met je kind over te praten wanneer het graag een YouTube kanaal wilt beginnen. Ik zal een aantal voorbeelden geven:

  • Wat voor YouTuber wil je zijn?
  • Wat wil je bereiken? (roem, geld, anders)
  • Hoe combineer je schoolwerk met YouTube?
  • Wat zou je nooit online doen en wat zou je nooit online vertellen? (Afspraken over maken)
  • Hoe ga je om met privacy van anderen?
  • Welke verantwoordelijkheden heb je als maker van een video of vlog (denk aan privacy enz.)
  • Hoe ga je om met negatieve reacties?
  • Welke afspraken maken we over taalgebruik?
  • Wat als er bedrijven zijn die met je willen samenwerken?
  • Hoe zal het vloggen invloed gaan geven op je leven?

Je zoon of dochter wil een YouTube kanaal? Ik hoop dat je met deze informatie wat kan en dat ik je een stuk op weg heb geholpen. Laten we voorop stellen dat het het belangrijkste is dat jouw kind plezier beleeft aan het maken van video’s.

Zijn er ouders met kinderen die graag een YouTube kanaal willen beginnen of al hebben? Ik ben heel benieuwd!

3 gedachten over “Mam, ik wil een eigen YouTube kanaal…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.