Effecten van social media op pubers

Effecten van social media op pubers

De effecten van social media op pubers kunnen best heftig zijn. Pubers en social media of social media en pubers. Ze kunnen niet zonder elkaar en niet met elkaar, want social media kan ervoor zorgen dat er meer gepest wordt onder pubers. Maar social media is ook voor het onderhouden van sociale contacten. Ik ging op onderzoek uit en vertel je in deze blog wat het effect van social media op pubers is.

De cijfertjes

De effecten van social media op pubers kunnen best ingrijpend zijn. Maar waarom is het gebruik van social media onder pubers zo populair? Volgens cijfers van het CBS (2019) gebruiken bijna alle jongeren – en dus veel pubers – social media: maar liefst 99%. Redenen om social media te gebruiken zijn voor pubers contact houden met leeftijdgenootjes, verveling en kijken wat anderen allemaal aan het doen zijn. Het verschil tussen jongens en meiden is ook opvallend. Jongens zitten vooral op YouTube om filmpjes te kijken, terwijl meisjes social media gebruiken om contacten te onderhouden. Van de pubers zijn meisjes vaker verslaafd aan social media dan jongens (bron: CBS).

Heel veel informatie

Zit je veel op social media? Dan gaan je hersenen anders werken. Je hersenen worden in korte tijd blootgesteld aan heel veel informatie die snel voorbij flitst. Je hersenen moeten veel informatie te verwerken in korte tijd en dat is best pittig. Het gevolg van al die informatie verwerken is dat pubers zich moeilijker kunnen concentreren en dat er slaapproblemen kunnen ontstaan.

Help! Ik ben niet leuk genoeg

De wereld van social media is groot en soms laten de bekende Influencers of Instagrammers alleen de mooie kant van hun leven zien. Dat kan zorgen voor onzekerheid bij je puber. Door social media als Instagram en Snapchat is het voor je puber makkelijker dan ooit om zichzelf te vergelijken met anderen. ‘Ben ik wel leuk genoeg?’ Of juist; ‘ik ben NIET leuk genoeg, krijgen mijn foto’s wel genoeg likes, waarom krijgen mijn foto’s niet zoveel likes?’ Deze prestatiedrang is best heftig en vooral gericht op uiterlijk. Daar kan je puber behoorlijk onzeker van worden. En pubers zijn al zo onzeker. Het is belangrijk om je puber te vertellen dat de meeste foto’s bewerkt zijn en dus niet realistisch. Benadruk dat je kind goed is zoals het is en geef hem of haar complimentjes.

Praten, praten, praten

Blijf met elkaar in gesprek en maak afspraken over het social media gebruik. Verbieden is geen goed idee; hiermee sluit je je puber alleen maar af van zijn of haar leeftijdsgenootjes. Toon juist interesse en praat met je kind over zijn online activiteiten.

Wil je meer lezen over kids en social media gebruik? Klik dan even door naar ->

Social media en kids

Kids en social media, wat is verstandig

3 gedachten over “Effecten van social media op pubers

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.