Musical Ciske de Rat, aanrader of niet?

Musical Ciske de Rat, aanrader of niet?


Denk je aan Ciske de Rat, dan denk je aan “Ik voel me zo verdomd alleen“. Maar ook aan Danny de Munk. Tenminste ik accosieer die twee wel met elkaar. Alweer een tijdje geleden bezochten mijn vriend en ik de musical Ciske de Rat in theater Orpheus in Apeldoorn. Benieuwd wat ik ervan vond? Dat lees je vandaag op mijn blog.

Theatermenu

Voordat de voorstelling begon gingen wij eerst een hapje eten in het theater restaurant. Het was voor ons de eerste keer en het eten was erg lekker! Een lekker paprika-tomaten soepje vooraf, gevolgd door gebakken diamanthaas met een bitterbal van zuurkool met spek, als hoofdgerecht. Daarna konden we gebruik maken van het dessertbuffet. YumYum en nee, ik heb er geen foto’s van gemaakt. Want ik ben (nog) niet zo dat ik in een restaurant van elke gerecht een foto ga maken. Maar het smaakte in ieder geval heerlijk!

Ergenis in het theater

Daarna lekker door naar de voorstelling, we hadden perfecte plekken op het balkon. Herken je dat trouwens, dat je plekken midden in de rij hebt maar er zitten al mensen dus je moet er voor langs om bij je stoelen te komen. Dus die mensen moeten eigenlijk opstaan zodat je fatsoenlijk voor ze langs kunt lopen maar dat vertikken deze mensen. Zo  nu ook weer. Gewoon niet het fatsoen hebben om even op te staan.  En je dan ook nog chagerijnig aankijken omdat je later bent? Huh, later? Wij zaten 10 minuten voordat de voorstelling op onze plek. Anyways, dit ter zijde. We hadden zin in de musical en vol verwachting klopte ons hart…

ciske de rat orpheusbron

Ciske de Rat

In 1984 stapte Danny de Munk in de rol van de Amsterdamse straatschoffie Ciske de Rat. Nu staat hij als Cis, de man op het toneel. Naast het verhaal van de kleine Ciske wordt dus ook het verhaal van de volwassen Ciske verteld.  Ciske is een Amsterdamse straatschoffie. Zijn vader werkt op zee en zijn moeder laat Ciske ’s avonds werken in het café. De ouders van Cikse gaan scheiden en zijn vader vindt een nieuwe liefde, tante Jans. Tante Jans is de bonus moeder voor Ciske. Ze is ontzettend lief en meegaand voor hem. Ciske ziet haar dan ook als de moeder die hij nooit heeft gehad. Ondetussen neemt het noodlot toe, het vriendje van Ciske is ziek en overlijdt. De moeder van Ciske maakt dat belachelijk en in een vlaag van woede brengt Cikse haar om het leven. Maar Ciskes moeder is nooit een lieve moeder geweest. In het plat Amsterdams komt er best wel het 1 en ander aan scheldtireandes voorbij. Zoals ik al zei speelt het verhaal van de volwassen Cis, de man ook een rol. Hij moet leven met het schuldgevoelen en probeert het een plekje te geven.

Wat vond ik ervan?

Ik heb werkelijk waar af en toe met een brok in mijn keel gezeten. Dat begon al toen de klein Ciske zijn eerste noten begon te zingen. Het was prachtig! Natuurlijk werd het nog mooier toen de klassieker “ik voel me zo verdomd alleen” in duet samen met Danny de Munk ten gehoren gebracht. Kippenvel…

Hoe loopt het af?

Ja, dat ga ik hier natuurlijk niet vertellen. De volwassen Cis word geraakt door een kogel in de oorlog. Of hij het overleefd? Je kunt de voorstelling nog tot juli bekijken in diverse theaters door heel Nederland! Ik vond het in ieder geval een aanrader! Als je van plat Amsterdams houdt, een verhaal wat zich in afspeelt in de oorlog dan is deze musical echt een bezoekje waard.

 

Bezoek jij wel eens het theater? 

 

Eén gedachte over “ Musical Ciske de Rat, aanrader of niet?

  1. Heel mooi verteld. Het lijkt mij een heel mooie emotionele musical ..nou wij komen niet zo vaak in een teater.maar misschien binnenkort wel weer eens.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.