Van peuter naar kleuter. Help! 4 jaar en naar de basisschool!

Van peuter naar kleuter. Help! 4 jaar en naar de basisschool!


Je wist het natuurlijk al ruim 4 jaar. Het zat er ooit aan te komen en nu is het moment daar. Je peuter is binnenkort geen peuter meer maar een kleuter. Hij wordt vier jaar en mag naar de basisschool. Het ene kind is er heel hard aan toe dan het andere kind ziet er best wel tegen op. Hetzelfde geldt voor de ouders, de ene ouder zal blij zijn als het kind mag starten op de basisschool. Een ander zal het net zo spannend vinden als het kind zelf.

Veel nieuwe dingen op de basisschool

Bij de meeste scholen is het zo dat tegen de tijd dat je kindje bijna 4 jaar wordt je een uitnodiging ontvangt om alvast een paar ochtendjes te komen wennen. Je kindje mag alvast gaan meeproeven in de klas. Kennis maken met de juf en de andere kindjes. Zo kunnen ze alvast een beetje wennen aan het ritme en alle activiteiten die er gedaan worden. Wanneer het dan uiteindelijk 4 jaar is mag het 5 dagen in de week naar school. Ik zeg mag want je kindje is nog niet leerplichtig. Vanaf 5 namelijk wel. Je kunt er de eerste weken bijvoorbeeld voor kiezen om je kindje alleen halve dagen naar school te laten gaan. Het is namelijk best wel vermoeiend om opeens 5 dagen naar school te gaan. Al die nieuwe dingen en indrukken die ze mee krijgen. Misschien is jouw kindje de peuterspeelzaal wel gewend of het kinderdagverblijf maar dat zijn waarschijnlijk nooit 5 dagen zijn. Al die nieuwe dingen en indrukken die ze mee krijgen dat is niet niks. Misschien is jouw kleuter de middagen wel zo moe dat het graag weer even een dutje doet.

Ritme en structuur

Op een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf wordt over het algemeen al een goed ritme geboden. Maar op een basisschool is de dag indeling sterk gestructureerd. Op een school zijn er natuurlijk veel meer regels. (ook voor de ouders trouwens 🙂 ) Wanneer een kind op de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf niet mee wil doen aan een activiteit dan is wordt dat op de basisschool wel verwacht. Maar ook het zelf aan en uitdoen van de jas, gymkleren en het zelf naar de wc gaan is iets wat school verwacht dat je kind zelfstandig kan uitvoeren.

Hoe ga je als ouder met de mijlpaal om?

Zie je op tegen het moment dat je kindje naar de basisschool gaat? Het is natuurlijk ook weer een enorme mijlpaal. Het belangrijkste is dat jij jouw spanning of nare gevoel niet laat merken aan jouw kindje want daar wordt het zelf ook alleen maar weer onzeker van. Blijf positief, ga gezellig samen een broodtrommel, beker en rugzak uitzoeken. Fiets of wandel nog eens langs de “grote” school. Wanneer er al een broertje of zusje op school zit dan is de drempel natuurlijk ook een stuk lager. Voor je kindje maar waarschijnlijk ook voor jezelf. Uiteraard moet je natuurlijk doen waar jij jezelf goed bij voelt!

Wat zijn jouw ervaringen van de eerste schooldag van je kindje? En de dagen/weken ernaar toe?

2 gedachten over “Van peuter naar kleuter. Help! 4 jaar en naar de basisschool!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.