Het is weer begonnen! Eerste voorronde SHOW Apeldoorn van Schouwburg Orpheus

Het is weer begonnen! Eerste voorronde SHOW Apeldoorn van Schouwburg Orpheus

Alsof het gisteren was dat ik mijn fiets bij Gigant neerzette voor de audities van SHOW Apeldoorn. Het is alweer een jaar later en inmiddels wordt er vanavond gestart met de derde editie van SHOW Apeldoorn. “Met SHOW Apeldoorn geeft Theater Orpheus Apeldoorns (amateur)talent de kans zich verder te ontwikkelen en samen met een professioneel team te werken aan een fantastische show waarin verschillende podiumkunsten bij elkaar komen.”

De eerste auditieronde staat weer vol met een gevarieerd aanbod in de leeftijdscategorie van 3 t/m 17 jaar. Van zang tot dans en een drumsessie. De jury bestaat dit jaar uit Marijt Helmink, theaterprogrammeur bij Orpheus, Kim de Fuijk, regisseur, Fanuel Coenraad, muzikaal leider en Richard Lock van het Ondernemerspodium. De presentatie ligt in handen van de nieuwe directrice van Orpheus, Mirjam Barendregt.

Er hangt een gezonde spanning, dat is niet zo gek wanneer je jouw talent moet laten zien voor een 4-koppige jury. Respect, ik doe het ze niet na, begin al te zweten wanneer ik in een groep moet spreken. Oké, beetje overdreven maar ik heb veel bewondering voor de (jonge) deelnemers en ik ben benieuwd naar de talenten van vanavond!

De avond wordt afgetrapt met Iris en Sofie, twee enthousiaste vriendinnen van 11 jaar. Zij verassen ons met moderne dans. De choreografie is geheel in handen van de meiden zelf. Daarnaast hebben ze ook nog eens de outfit op elkaar afgestemd. De één in het zwart de ander in het wit. Afgemaakt met bijpassende make-up. Aan de styling kan het dus zeker niet liggen! Ze zetten een geweldige performance neer. Er wordt met volle energie, enthousiasme en passie gedanst. Het jury commentaar is niet mis: Fanuel: ‘De emotie spat ervan af!’

Derde voorronde SHOW Apeldoorn

Bij binnenkomst valt mijn oog op twee mannetjes, 6 en 3 jaar. Komen zij ook auditeren? Mijn gevoel klopt. Deze twee ventjes komen hun talent showen en hopen zo een plek te bemachtigen in SHOW Apeldoorn. De oudste, Jahnaoh, is eindelijk aan de beurt. Al vanaf het begin stuitert hij door de ruimte en EIN-DE-LIJK mag hij de microfoon vasthouden. De kleine entertainer zingt een liedje mee en het is bewonderenswaardig hoe goed hij de tekst uit zijn hoofd kent. Volgens jurylid Richard, spat het plezier ervan af. Ook al komt dit enthousiaste mannetje niet in SHOW terecht, een entertainer is het zeker en hij komt er wel!Dan is het de beurt aan zijn 3-jarige broertje, Eneas. Het welbekende kinderliedje Tsjoe tsjoe wa’ wordt ingestart. Oei, het is toch een beetje spannend. Maar ontzettend knap dat dit 3-jarige kereltje een klein stukje heeft laten zien.

Derde voorronde SHOW ApeldoornDerde voorronde SHOW Apeldoorn

Ymke Vonder, 11 jaar, heeft een stuk ingestudeerd op het nummer Krijg toch allemaal de Kolere’ van Ciske de rat. Wow, wat een prachtige stem. Dan gaat ze over op een stukje monoloog ook afkomstig uit Ciske de Rat. De overgang van zang naar spreken is perfect getimed. Ze spreekt met een overtuiging dat ik begin te denken dat haar vader echt in het leger zit en haar moeder biertjes tapt in het café. Gelukkig is het fictie. De jury deelt mijn mening. Fanuel geeft aan dat hij zelfs een kippenvel momentje kreeg bij het horen van de eerste tonen.

Derde editie SHOW Apeldoorn

De 15-jarige Sabine danst, zingt en speelt toneel. Vanavond laat ze een zelfbedachte choreografie zien op 3 verschillende nummers. Terwijl de muziek verandert, verandert ook haar dansstijl. Het is volgens mij een combinatie van modern en show. Ze heeft een fijne energie en de bewegingen worden mooi afgemaakt.

Derde voorronde SHOW APeldoorn

Gelukkig is er niet alleen dans en zang wat de talenten bieden, Jonathan (16) speelt drum en heeft ambitie om professioneel drummer te worden. Zijn drumsessie is op de soundtrack van de film ‘Whiplash’. Zijn drumspel is magisch maar het is moeilijk om de muziek te horen waardoor Jonathan er soms wat naast zit. Jurylid Marijt vraagt om een freestyle sessie. Zo, hij gaat als een tierelier, heeft het drumstel perfect onder controle en ik word van mijn plek geblazen. Dat was een stuk beter dan de eerste sessie en de jury is het roerend met mij eens.

Derde editie SHOW Apeldoorn

Josmaily vindt de liedjes van Trijntje Oosterhuis geweldig. Voor deze avond heeft ze het nummer ‘Ken je mij’ gekozen. Vol zelfvertrouwen en zekerheid zet ze het nummer in, het ziet ernaar uit dat ze al podiumervaring heeft. Ze betrekt het publiek bij haar performance. Josmaily is dol op zingen en volgt een opleiding aan de Nederlandse Muziek Academie in Arnhem. Het smaakt naar meer ook omdat het een hoog nummer is waarin de lage tonen beter tot zijn recht komen. Wordt ze 1 van de winnaars van SHOW Apeldoorn? We zullen het morgen horen!

Derde editie SHOW Apeldoorn

 

Dit waren de 7 deelnemers van deze avond. De jury heeft gediscussieerd en waren het unaniem met elkaar eens, Ymke Vonder is de eerste winnares geworden van vanavond! Ymke heeft hiermee een ticket gewonnen voor een plek in de voorstelling. Morgen, vrijdag 20 oktober, is de tweede voorronde. Aan het eind van deze avond worden de laatste finalisten bekend gemaakt. Ik ben heel benieuwd naar de audities. Maar ook naar het totale team aan talenten. Samen zullen zij, met Kim de Fuijk, de regisseur van dit jaar, een mooie voorstelling gaan neerzetten.

Ymke, gefeliciteerd met je plek in SHOW Apeldoorn!

 

Fotocredits: Imre Stijfmeel Lightdesign

                     Gea Mulder van Guitart

 

Eén gedachte over “ Het is weer begonnen! Eerste voorronde SHOW Apeldoorn van Schouwburg Orpheus

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.