11 november Sint Maarten, vier jij het ook?

11 november Sint Maarten, vier jij het ook?

Afgelopen week was het Halloween en deze week staat Sint Maarten alweer voor de deur. Zondag 11 november is het zo ver, dan gaan wij met onze kids Sint Maarten lopen. Maar wie is Sint Maarten eigenlijk en hoe is het ontstaan?

Wie is Sint Maarten?

Sint Maarten is de viering van de doopdag van de heilige Sint Maarten. De heilige Martinus van Tours was de bisschop van de stad Tours en een belangrijke grondlegger van het katholicisme in Gallië. Hij stierf op 8 november 397 en werd op 11 november begraven. 11 november was tevens de doopdag van de heilige. Martinus stond bekend om zijn liefdadigheid en zijn vrijgevigheid. Om hem te eren, werden er op 11 november kleinigheidjes aan kinderen gegeven. Op een gegeven moment gingen kinderen op 11 november met zelfgemaakte lantaarns of uitgeholde knollen of pompoenen met een kaarsje langs de deuren. Tot ongeveer de jaren 20 was het Sint Maarten feest meer iets voor arme kinderen. Hierna begon men het feest te zien als traditie en mocht iedereen meelopen. Tegenwoordig maken veel kinderen op school een Sint Maarten lantaarn. Sint Maarten wordt overigens niet door het hele land gevierd, maar voornamelijk in Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Holland en Limburg.  Bron

11 november Sint Maarten lopen/vieren en snoepjes krijgen…

Wanneer ik met mijn kinderen praat over Sint Maarten dan wordt dat geassocieerd met het langs de deuren gaan en snoepjes krijgen. Ohja, daarvoor moet wel eerst een liedje gezongen worden. haha. Ik heb ze wel eens vertelt wat Sint Maarten betekend maar dat ze snoep krijgen dat is wel het belangrijkste! Wanneer je bij ons in de wijk woont dan ben je met Sint Maarten de pineut, met 2 scholen en heel veel kinderen kun je toch wel 75 kids aan je deur verwachten. Voorgaande jaren sloeg ik echt genoeg snoep in want stel je voor dat het mandje leeg was. Maar de ervaring leert…. Ook wij kwamen met onze kinderen aan de deuren waar de snoepjes al op waren. Helaas pindakaas. In ieder geval wordt er hier altijd een gezellig feestje van gemaakt. Het begint met een leuke, creatieve workshop in ons wijkcentrum ( Ontmoetingsplek, het Kristal ). Dit wordt georganiseerd door de dames van Kinderactiviteiten het Kristal. Ontzettend leuk en voor pakweg € 3,50,- per kind krijg je een kant en klaar stokje met lichtje en mag je je uitleven met veel gevarieerd knutselmateriaal. Meestal hangen er wel voorbeeld lampionnetjes en kun je aan de hand daarvan je fantasie de vrije loop laten gaan.

 

 

11 november Sint Maarten11 november Sint Maarten 2016
Bron

Verlegen gezichtjes, beschenen door het licht van de lampion

Dit jaar valt de workshop en het lopen op 1 dag. ‘S middags gaan we lekker knutselen en zo rond 18:00 uur gaan we richting de buurtsuper. Daar zal op de parkeerplaats het verhaal vertelt worden van Sint Maarten en worden er liedjes gezongen. Daarna mag je de buurt in. Verlegen gezichtjes, beschenen door het iele lichtje van de lampion, verschijnen in de deuropening. Er wordt een liedje gezongen en met een half oog kijken ze al in de mand met lekkers, ondertussen bedenkend wat ze zullen kiezen. Waarschijnlijk zullen we de “vaste” route lopen want we willen wel even langs die opa en oma van het beste vriendinnetje of langs die aardige buurvrouw.

11 november Sint Maarten

Wij hebben er weer zin in!

Het is nu al een aantal jaar lekker druk en gezellig in onze buurt met Sint Maarten. Wat dus al begint met een leuke workshop en daarna, of een paar dagen later met de geknutselde lampion langs de deuren.

Loop jij ook mee met Sint Maarten? Ik ben heel benieuwd, laat het me weten bij de comments!

5 gedachten over “11 november Sint Maarten, vier jij het ook?

  1. Wij komen naar de parkeerplaats smiddags kunnen we helaas niet meer willen graag t verhaal horen en meelopen zo leuk alles wat er georganiseerd wordt!!

  2. Wij komen naar de parkeerplaats smiddags kunnen we helaas niet meer willen graag t verhaal horen en meelopen zo leuk alles wat er georganiseerd wordt!!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.