De IEP Eindtoets (CITO toets) gaat dit jaar niet door

De IEP Eindtoets (CITO toets) gaat dit jaar niet door

De IEP Eindtoets, oftewel de Cito-toets voor groep 8 gaat dit jaar niet door. Het ene kind zal een gat in de lucht springen, de ander zal het misschien wel jammer vinden. Het is natuurlijk wel iets wat echt bij groep 8 hoort. Dit jaar zal voor alle kinderen die in groep 8 van het basisonderwijs zitten de welbekende eindtoets niet door gaan.

Wat is de IEP Eindtoets?

In het kort; “De IEP Eindtoets is dé eindtoets die eind groep 8 wordt afgenomen. De uitkomst is een richtlijn die het niveau bepaalt voor het voortgezet onderwijs. De toets is een alternatief voor de CITO eindtoets. Iedere school is vrij om zelf een eindtoets te kiezen, zo kunnen scholen een toets kiezen die het beste bij de visie van de school past.Bron: wijzeroverdebasisschool.nl

Waarom gaat de IEP Eindtoets niet door?

Minister Slob (minister van het basis- en voortgezet onderwijs) heeft besloten dat dit jaar in verband met het coronavirus de eindtoets niet door gaat. Scholen zijn op dit moment heel druk bezig met het organiseren van goed thuisonderwijs voor de kinderen die thuis zitten. Omdat de scholen het daar zo druk mee hebben vergt dat veel energie en is dat momenteel waar de prioriteit ligt. Dat houdt dus in dat het advies wat op 1 maart is afgegeven leidend is.

IEP Eindtoets

Wat vindt onze dochter ervan?

Dé eindtoets is toch iets wat bij groep 8 hoort, je mag iets lekkers meenemen voor tijdens de toets, de school hangt vol met a4-tjes met de tekst: ‘Sssshhht.. groep 8 heeft de IEP toets‘ en het brengt natuurlijk ook de nodige spanning met zich mee, komt er inderdaad uit de resultaten hét advies wat de school heeft gegeven? Normaal gesproken is het zo dat wanneer uit de eindresultaten blijkt dat je kind hoger heeft gescoord, dan kan het schooladvies ook naar een hoger niveau bijgesteld worden. Nu deze toets niet door gaat staat het advies vast. Kriste vind het aan de ene kant wel jammer, het is wat ik al eerder zei toch iets wat bij groep 8 hoort. Echt druk maakte ze er geloof ik niet om. Ze maakt zich meer druk om het afscheid van groep 8 en of ze iedereen nog wel kan zien…. Ik hoop dan ook van harte dat ze toch nog een paar weekjes naar school kan om toch het ‘eind groep 8’ gevoel te kunnen ervaren.

Stiekem vind ik het ook wel jammer dat het niet doorgaat. Het is iets wat echt bij groep 8 hoort. Natuurlijk moet Kriste haar best blijven doen tot aan het eind van het schooljaar en dat betekent natuurlijk niet dat er nu lekker gelanterfant kan worden.?

Heb jij een groep 8-er in huis? Zoja, wat vindt hij of zij ervan dat de IEP Eindtoets niet door gaat?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.