“Mam, ik wil ook Instagram” 6 tips voor ouders om er samen voor te zorgen dat je kind veilig met social media omgaat
Kinderen en social media. Weten wij daar eigenlijk wel genoeg van? Wat zijn de gevaren, welke gewenste of ongewenste situaties kun je tegenkomen. Zoals cyberpesten, privacy of het delen van foto’s of filmpjes. En hoe zorg je er samen voor dat je kinderen veilig met social media omgaan? In deze blog geef ik je 6 tips!
Mam, ik wil een Instagramaccount
Je hoopte dat je zoon of dochter het nog even uit zou stellen, maar toch is de dag gekomen dat hij of zij met deze vraag bij je komt. Oké, wat te doen? Jouw kind heeft dus interesse in een social media platform. Dat is niet zo gek in een wereld waarin social media heel normaal is en kinderen er mee opgroeien. Hoe pak je dit het beste aan? Neem onderstaande punten goed door en zet ze bijvoorbeeld voor jezelf op papier. Ga samen aan tafel zitten en bespreek deze tips met elkaar.
1. 13 jaar
Wist je dat voor veel social platforms je kind officieel 13 jaar moet zijn om een account aan te maken? Probeer als ouders zijnde een afweging te maken: heb je begrip voor het feit dat ‘bijna iedereen in de klas’ een account heeft of houden jullie de leeftijdsgrens aan? Lieg je over de leeftijd dan kun je bij problemen minder uitgebreid beschermd worden door de wet. Als je ervoor kiest het wel te doen, benadruk dan dat het een uitzondering is.
2. Maak samen een account aan
Maak samen een account aan en bespreek alles wat je tegenkomt. Praat bijvoorbeeld over privacy en de privacy-instellingen. Welke informatie of foto’s toont je kind en aan wie? Wie voeg je toe? Laat alleen de vrienden/mensen toe die je goed kent en houd je account privé. Mensen moeten dan eerst een verzoek indienen om vrienden te worden. Blijf daarna regelmatig vragen naar de ervaringen en hoe het gaat.
3. Bespreek de gevaren
Gevaren zijn overal. Niet alleen op social media, maar ook op straat. Je kunt je kind niet eeuwig blijven beschermen en zult ze ook dat stukje vertrouwen moeten geven. Praat er samen over en leer hoe ze met gevaren van social media om moeten gaan. Laat ze bijvoorbeeld eerst zelf eens nadenken over wat voor gevaren er hangen aan het gebruik van het desbetreffende social media kanaal. Voor jou als ouder is het belangrijk dat je weet wat voor apps je kind op zijn telefoon heeft staan en wat ze ermee kunnen. (Zie hierboven; het samen aanmaken van een account). Vertel ze waar de gevaren zitten en hoe je deze kunt voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van foto’s. Maak je kind duidelijk dat het goed nadenkt voordat het een bepaalde foto plaatst.
4. Portret- en auteursrecht
Hier komt nog een aparte blog over maar in het kort zul je je kind moeten uitleggen dat het moet uitkijken met het publiceren van foto’s die hij op Internet heeft gevonden. Bijna altijd rust er auteursrecht op. Maar ook wanneer het een foto wil plaatsen waar iemand anders op staat moet je officieel eerst toestemming vragen. Bespreek deze zaken dus goed met elkaar.
5. Word zelf lid en vrienden
Tja, niet alle kinderen willen dit natuurlijk. Maar zolang ze dit toestaan raad ik aan om zelf ook lid te worden van het sociale netwerk waar je kind zit en vrienden te worden.
6. Blijven praten
Ik gaf het al eerder aan, blijf praten en probeer regelmatig aan je kind te vragen wat zijn ervaringen zijn. Wordt je kind ouder dan kun je besluiten om de regels aan te passen.
3 gedachten over ““Mam, ik wil ook Instagram” 6 tips voor ouders om er samen voor te zorgen dat je kind veilig met social media omgaat”