5 mei Bevrijdingsdag, vrijheid en vrij zijn

5 mei Bevrijdingsdag, vrijheid en vrij zijn


Gisteren was het 4 mei, Nationale Dodenherdenking.  Zoals elk jaar weer de Nationale Herdenking op de Dam en twee minuten stilte voor de oorlogsslachtoffers die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Vandaag is het Bevrijdingsdag. Laten we even stil staan bij deze dag.

 

5 mei Bevrijdingsdag

Met Bevrijdingsdag vieren we de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland in 1945. Ook wordt op deze dag de bevrijding van het toenmalig Nederlands-Indië gevierd. En Nederland staat op 5 mei stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten.

5 mei Bevrijdingsdag, vrijheid en vrij zijn

Vrijheid, vrij zijn

Gisteren herdachten we de oorlogsslachtoffers en vandaag vieren we onze vrijheid. Goed om even over na te denken en bij stil te staan. Helemaal in deze roerige tijd met oorlogen en weird people. Want wat is vrijheid? Als ik zo om mij heen kijk hebben wij in Nederland niets te klagen wat betreft vrijheid. Je bent vrij, er is hier geen oorlog en elke dag ben je vrij om je eigen keuzes te maken. Niet in elk land is dit zo vanzelfsprekend. Het is goed om daar bij stil te staan, te realiseren wat je hebt en dat wij ons vrij mogen en kunnen voelen. Ook al moet je van alles in deze maatschappij en hebben we altijd wel wat te zeuren. Want je moet werken, een gezin ‘managen’ en je ‘moet’ ook nog tijd voor jezelf maken. Maar desondanks ben je vrij. Realiseer je maar eens dat de meesten van ons gelukkig nog nooit te maken hebben gehad met een oorlog.

Wees dankbaar

Kijk vandaag nog maar eens extra goed om je heen, besef dat je leeft in vrijheid. Wees dankbaar voor wat je hebt, je familie, vrienden, werk, hobby’s, die mooie bloemen op tafel of die spontane knuffel die je van iemand krijgt. Probeer negativiteit om te zetten in iets positiefs en wees dankbaar, gelukkig en happy met wat je om je heen hebt!

Dit is de boodschap die ik je vandaag wil meegeven.

Wat versta jij onder vrijheid?

3 gedachten over “5 mei Bevrijdingsdag, vrijheid en vrij zijn

  1. O dat heb je heel mooi verteld…ja dit wil ik ook nog even vertellen als jou opa niet was gevlucht in die oorlog was je moeder en jij dus niet eens geboren..dus ja wees heel blij met dat wat je nu hebt .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.