Aan het werk met een hittegolf? Met deze 8 tips kom je de dagen door

Aan het werk met een hittegolf? Met deze 8 tips kom je de dagen door

Aan het werk met de hitte? De zomer is al best lekker aanwezig dit jaar. En eind van deze week gaan de temperaturen weer behoorlijk stijgen. Fijn voor in het weekend, maar minder fijn als je moet werken en er geen airco aanwezig is. Moet je werken met de warmte? Dat is soms best even afzien. Hoe houd je je hoofd koel met de hitte. Ik heb een paar handige tips voor je op een rij gezet!

Sale / Solden juli 2022Sale / Solden juli 2022

Tijdens een hittegolf neemt onze concentratie af. En dat kan leiden tot onveilig situaties op het werk, maar ook tot fysieke problemen zoals oververhitting of uitdroging. In landen zoals Spanje, Mallorca of Portugal zijn ze voorbereid op hoge temperturen. Mensen in deze landen werken veel langzamer, nemen na de lunch een siësta en werken daarna in een rustig tempo verder. In Nederland kennen we niet veel lange periodes van hitte maar wanneer het warm is is het goed warm.

1. Begin vroeger met werken (tropenrooster)

Is het voor jezelf mogelijk om vroeger te beginnen? Doe dat dan zeker en voer voor jezelf (en voor je werknemers?) een tropenrooster in.

2. Keuzes en prioriteiten stellen

Zoals ik al aangaf neemt tijdens een hittegolf de concentratie sneller af. Maak keuzes en stel prioriteiten. Wat moet eerst af en wat kan nog even wachten?

hitte

3. Veel drinken tijdens de hitte

Veel en verstandig drinken. Warm weer zorgt ervoor dat je meer transpireert. Vul dit aan met vocht. Water is hierbij het beste, koffie en alcoholische draken worden juist afgeraden, omdat dit vochtafdrijvend werkt. Neem op warme dagen een flesje water mee naar je werkplek. Werk je thuis? Maak dan een lekkere kan met fruitwater klaar en drink de hele dag door. Probeer het drinken van ijskoude dranken juist te vermijden. In tropische landen drinken ze juist thee of warm water…

4. Draag luchtige kleding

Draag luchtige kleding en kies een werkruimte waar de zon zo min mogelijk komt.

5. Kies lichte maaltijden

Tijdens warme zomerdagen kun je beter wat vaker eten en wat minder dan in één keer heel veel. Een volle maag vraagt namelijk extra energie van jouw lichaam.

6. Neem wat extra (mini) pauzes

Geef jezelf de tijd om wat extra pauzes te nemen. Zo houd je meer energie over en kun je deze beter over de hele dag verdelen.

7. Wees alert op lichamelijke klachten

Tijdens werken bij warm weer kunnen sneller klachten ontstaan zoals hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, flauwte of een snelle hartslag. Deze klachten kunnen wijzen op een uitdroging. Daarnaast kan veel zweten, bleek zien, hoofdpijn, duizeligheid, braken, spierkrampen, ernstige vermoeidheid en of slap voelen wijzen op een zonnesteek. Let dus goed op je lichaam en bel bij twijfel meteen de huisarts.

8. Zonwering

Probeer zonweringen zoveel mogelijk dicht te laten. Dus ook voordat de zon naar binnen schijnt is het goed om de zonwering al voor je ramen te doen. Ik laat gordijnen en zonweringen dan ook de hele dag dicht zitten.

Beste lekker hoor die hitte, maarre…. vergeet je ook niet een beetje te genieten van de warme, zomerdagen?

Heb jij nog tips om je werkdag door te komen met een hittegolf?

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.