Daarom is met de hand schrijven goed voor je

Daarom is met de hand schrijven goed voor je

Schrijven is goed voor je brein, wist je dat? Tegenwoordig schrijven we bijna niet meer. Boodschappenlijstje? Die maak je digitaal terwijl we dit voorheen met pen en papier schreven. Uit onderzoeken is gebleken dat schrijven heel goed voor je is. Ik schrijf nog steeds (bijna) dagelijks, is het niet op een boodschappenlijstje dan wel in een agenda, een to do list of bullet journal. Waarom schrijven goed voor je is? In deze blog vertel ik waarom.

Bloggen kan heel therapeutisch werken, ook dan schrijf je veel. Er zijn bloggers die je bijvoorbeeld meenemen in hun zwangerschap, vertellen over hun ziekte of gewoon wat ze zoal bezig houden. Dit tikken op een toetsenbord kan heel therapeutisch werken en wellicht lucht het wel op. Toch kan schrijven met de hand ook veel voor je betekenen.

Met de hand schrijven is goed voor je hersenen/brein

Wist je dat er onderzoeken zijn gedaan naar mensen die veel aan hun telefoon geplakt zitten? Zij blijken minder creativiteit en meer stress te hebben. (Hmmm… misschien moet ik die telefoon ook maar eens wat vaker wegleggen, want de laatste tijd ontbreekt het mij ook behoorlijk aan creativiteit?) Verder is met de hand schrijven goed voor je hersenen, want schrijf je het met de hand dan onthoud je het beter. Als je iets meemaakt, op reis, met je kinderen of iets wat je nooit meer wilt vergeten: schrijf het op. Tegenwoordig heb je super leuke boekjes waar je van alles in kan opschrijven. Als herinnering voor jezelf of voor je kinderen.

Schrijven werkt therapeutisch

Lang, lang geleden zat ik niet lekker in mijn vel en had regelmatig een afspraak met de praktijkondersteuner bij de huisarts. Zij raadde mij aan om een mooi boekje te kopen en daar elke dag in te schrijven hoe mijn dag was verlopen. Goed, slecht, chaotisch, vermoeid, gestrest, noem maar op. Gedachten zijn net zo gecompliceerd en het menselijk brein ook. Als je je gedachten op papier zet, wordt alles opeens een stuk helderder. Het hielp echt om mijzelf stukje bij beetje beter te voelen om elke dag iets te schrijven. Je zet je gedachten, emoties, gevoelens op papier en soms worden dan veel dingen helder of de puzzelstukjes vallen op de juiste plek.

Schrijfsels worden niet gehackt

We leven in een digitaal tijdperk. Schrijven in een mooi boekje is bovendien veiliger dan je hersensspinsels in je smartphone, tablet of laptop te zetten. Je kunt een bladzijde uit een notitieboekje niet hacken. Schrijven op papier is dan ook de meest veilige manier om informatie te bewaren.

Schrijven geeft nieuwe inzichten en geluk

Ken je dat? Dat je hoofd vol zit meer to do’s , zorgen, herinneringen, angsten. Weet je niet wat je ermee aanmoet? Schrijf het dan op. Vertel je verhaal, waar je mee zit en ‘praat’ lekker tegen jezelf. Het kan helpen om helder voor ogen te krijgen waar je naar toe wilt, waar je dankbaar voor bent of het lucht juist op over datgene waar je angsten voor hebt. Het staat op papier, waarschijnlijk is je hoofd nu een stukje minder vol.

Schrijven kan dus heel verhelderend voor je zijn. Ik schrijf eigenlijk alles op. Heb vaak een boekje in mijn tas waar ik bijvoorbeeld blogideeën in opschrijf. Bovendien, heb je al wel eens bij Hema of Bol.com gekeken? Van die leuke schrijfboekjes wordt je toch al helemaal blij?

Schrijf jij veel met de hand of zet je alles in je smartphone of tablet?

2 gedachten over “Daarom is met de hand schrijven goed voor je

  1. Hi Sandra. Een heel mooie blog. We staan er inderdaad niet bij stil hoe weinig we nu nog schrijven en hoe goed het eigenlijk voor ons is. Alles wordt nu digitaal gehandeld en dat komt natuurlijk met zijn voor- en nadelen. Het is inderdaad beter om niet alles in je computer te stoppen. Persoonlijke info en passwords kunnen het beste op papier geplaatst worden en door dit te doen geeft het men hopelijk de drang om meer met de hand te schrijven.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.