7 tips voor effectief thuiswerken

7 tips voor effectief thuiswerken

Effectief thuiswerken is iets wat eigenlijk makkelijker gezegd is dan gedaan. In de afgelopen jaren is thuiswerken steeds normaler geworden. Mede door de opkomst van verschillende technologieën die dit allemaal mogelijk maken zoals Teams, Trello, Dropbox of Zoom. Hoewel thuiswerken heel veel voordelen met zich meebrengt, geeft het ook uitdagingen. Vooral als het gaat om een gezonde werk-privé balans. In deze blog geef ik enkele handige tips om het thuiswerken zo effectief mogelijk te maken.

Het is best verleidelijk wanneer je thuis werkt even die was in de wasmachine te gooien en op te hangen, snel de stofzuiger door de woonkamer te halen of net iets te lang buiten in het zonnetje te blijven zitten tijdens de lunch. Hoe kun je een zo best mogelijke werk-balans creëren tijdens het thuis werken? En ik heb nu na bijna twee jaar als virtual assistant (VA) aan het werk een goed balans gevonden.

1. Stel tijdens duidelijke werkuren in

Creëer een duidelijk begin en einde van je werkdag, net zoals je ook doet als je op kantoor werkt. Stel een schema op waar je een goed gevoel bij hebt en communiceer dit met je collega’s en leidinggevende. Het instellen van vaste uren helpt je te voorkomen dat je onnodig in je privétijd werkt.

2. Richt een duidelijk werkplek in

​​Creëer een aparte werkruimte in je huis om een ​​duidelijke scheiding tussen werk en privé te behouden. Hierdoor kun je je beter concentreren tijdens het werk en de werkmodus uitzetten wanneer je klaar bent.

3. Neem pauzes

Plan regelmatig korte pauzes gedurende de dag om jezelf op te laden. Een korte wandeling, een paar minuten ontspanning of zelfs even weg van je computer kunnen helpen om fris en productief te blijven.

4. Communiceer effectief met collega’s

Houd open communicatielijnen met je collega’s. Maak duidelijk wanneer je beschikbaar bent en wanneer niet. Effectieve communicatie helpt misverstanden te voorkomen en een gezonde samenwerking te voorkomen.

5. Stel duidelijke doelen voor effectief thuiswerken

Bepaal aan het begin van de dag duidelijke doelen. Maak een to-do lijstje. Dit helpt je gefocust te blijven en te voorkomen dat het werk zich onnodig opstapelt. Wanneer je deze doelen hebt bereikt, geef jezelf tijd om te ontspannen en van je vrije tijd te genieten.

6. Maak tijd voor ontspanning

Reserveer tijd voor activiteiten buiten het werk, zoals hobby’s, sport of quality time met familie en vrienden. Het is belangrijk om ​​te ontspannen en je los te maken van werk gerelateerde zaken.

7. Leer nee te zeggen

Het is belangrijk om jezelf niet te overbelasten. Leer nee te zeggen tegen extra taken waarvoor je overuren moet maken waar je eigenlijk geen zin in hebt en wat dus ten kost gaat van je privéleven.

Het is belangrijk om een gezonde werk-privé balans tijdens het thuiswerken te hebben. Dat vergt toch nog best wat discipline. Door deze tips toe te passen ga je vast en zeker effectief thuiswerken!

Lees ook: Mijn werk als virtual assistant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.