Met je puber in gesprek over social media

Met je puber in gesprek over social media

Pubers en hun telefoon en pubers en social media lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn. Is de telefoon kapot dan is er vaak paniek in de tent, want niet bereikbaar, niet op Snapchat kunnen of bekijken hoeveel views je TikTok video heeft. Het social media van tegenwoordig is best een ding en het is belangrijk om daar zo af en toe met je puber/tiener over te praten. In dit artikel lees je hoe met je puber in gesprek gaat over social media.

Vaak vragen we aan onze puber tijdens het avondeten hoe het vandaag op school was. In veel gevallen is het antwoord, “goed”, “leuk”, “stom” of “niets aan”. Van die korte antwoorden, die elke puberouder wel herkent. Tegenwoordig speelt het leven van een puber ook grotendeels online af. En het is belangrijk dat je met je puber praat over wat hem interesseert of bezig houdt. Door in gesprek te gaan over social media en de ervaringen dan wordt het heel gewoon om de ervaringen met jou als ouder te delen. Hieronder volgen een aantal tips hoe je met je puber in gesprek kan gaan over social media.

Pubers en social media: Tips om met je puber in gesprek te gaan

  1. Wees open en respectvol: Het is belangrijk om een ​​open en respectvolle houding aan te nemen wanneer je met je puber praat over social media. Luister naar hun mening en ervaringen, en probeer hun beslissing te begrijpen voordat je reageert.
  2. Benoem de risico’s: Bespreek de risico’s van sociale media, zoals cyberpesten, sexting en online stalking. Leg uit hoe belangrijk het is om privacyinstellingen te gebruiken en voorzichtig om te gaan met persoonlijke informatie.
  3. Bespreek veiligheid: Leg uit hoe belangrijk het is om persoonlijke informatie privé te bewaren en het belang van wachtwoorden. Wijs op de risico’s van het accepteren van vriendenverzoeken van onbekenden.
  4. Maak duidelijke afspraken: Maak samen met je puber duidelijke afspraken over wat wel en niet kan op social media. Zorg ervoor dat je puber begrijpt welke gedragingen onaanvaardbaar zijn en benadruk het belang van respectvolle communicatie. Praat over jullie verwachtingen en maak samen afspraken over het gebruik van social media. Maak bijvoorbeeld afspraken over schermtijd, het delen van foto’s en privacy-instelling.
  5. Leer over nieuwe apps en trends: Houd jezelf op de hoogte van de nieuwste apps en trends op social media. Door op de hoogte te blijven, kun je je puber beter ondersteunen en beschermen.
  6. Praat regelmatig: Stel regelmatig vragen over hoe je puber sociale media gebruikt en of ze zich veilig voelen. Door regelmatig te praten, blijf je op de hoogte van wat er speelt en kun je snel veranderen als er iets fout gaat.
  7. Wees een goed voorbeeld: Geef zelf het goede voorbeeld en laat zien hoe je verantwoordelijkheid omgaat met social media. Laat zien dat jij ook grenzen hebt en hier consequent aan vasthoudt.
  8. Houd het open: Houd het gesprek open. Laat weten dat je altijd beschikbaar bent voor een gesprek als er dingen zijn waar ze met je over willen praten en dat je er voor ze bent als ze ondersteuning nodig hebben bij een online probleem.

Pubers en social media, voor sommige ouders best een dingetje. Wil er meer over lezen? Er zijn verschillende boeken verkrijgbaar over dit onderwerp, zoals de Social media bijbel, speciaal voor ouders en docenten.

Wil je nog meer lezen over social media en kinderen? Klik dan door naar deze pagina.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.