“Mama, je wordt grijs!” Tips om vroegtijdig grijs worden tegen te gaan

“Mama, je wordt grijs!” Tips om vroegtijdig grijs worden tegen te gaan


Een doordeweekse avond, dochter en ik zitten samen in bad. Dochter is heerlijk met mijn lange, weelderige lokken aan het tutten…

De shampoo vloeit rijkelijk en het schuim komt nog net niet tot in mijn oren. Eindelijk gaat de douchekop eroverheen en verdwijnt het schuim uit mijn lokken. De kam komt er nu aan te pas en zorgvuldig kamt dochter mijn haar. Opeens word de stilte ruw verstoord door een gil.”O.M.G. (oh my god :)) Mam, je krijgt grijze haren!” Je mag dan wel met je 8 jarige spruit in bad zitten maar ze is toch verdraaid hip met haar O.M.G.  Anyways, ik schrik toch lichtelijk van haar gil maar probeer ABSOLUUT niet panisch te doen om die grijze haren. “Ach ja, dat kan gebeuren als je ouder wordt, het zijn er niet zoveel, toch?” “Nou, mam, ik zie er hier 1 en daar, en oh wacht daar ook nog eentje…” Oke, geen paniek, rustig blijven zitten, adem in, adem uit… Na het badder momemnt vlug dochter naar bed gewerkt.  oor de spiegel ga ik toch wel even mijn haar grondig inspecteren. Ja, ze heeft wel gelijk, hier en daar piept er toch iets grijzigs tussendoor. Maar gelukkig niet zo dramatisch als ze deed overkomen.

Tja, je bent 35 en dan moet je er toch eens aan geloven. Gelukkig zijn er genoeg middeltjes om die grijze haren tegen te gaan en daar maak ik dan ook graag gebruik van. Dus geen paniek, vroeg of laat krijg jij er ook mee te maken.

Hoe ontstaan grijze haren?

Je haren bevatten kleurpigmentcellen. Die noemen ze melanocyten. Deze melanocyten maken een pigment aan die uiteindelijk de kleur van je haar bepalen. Hoe meer melanine deze aanmaakt hoe donkerder je haar, bij een lagere aanmaak heb je een lichtere haarkleur. Het is dus zo naarmate je ouder wordt gaan die pigmentcellen minder kleurstof produceren waardoor je haar grijs wordt. Helaas we ontkomen er dus niet aan. Maar wist je dat je het proces wel langzamer kunt maken?

Zo min mogelijks stress!

Stress is super vervelend en geeft je lichaam vele ongemakken. In de maatschappij van tegenwoordig ontkom je bijna niet meer aan stress maar gelukkig worden er ook veel handvaten geboden om te ontstressen. Wanneer je stress hebt wordt de aanmaak van de pigmentcellen ook gestopt of beperkt. Dus bij veel stress kan je vroegtijdig grijs worden.

Koper

Eet zo veel mogelijk voeding met koper erin. Koper is een mineraal waar je lichaam niet zonder kan, het geeft een enorme oppepper voor de pigmentcellen in je haar. Koper zit in groente, fruit, vlees, brood en andere graanproducten, en cacaoproducten.

Eiwitten

Ook eiwitten zijn belangrijk voor een gezonde haardos. De pigmentcellen zullen dus weer lekker actief zijn en de juiste kleurstoffen voor je haar produceren.

Maar ook voldoende slaap, genoeg water drinken en niet roken zijn belangrijke aspecten om vroegtijdig grijs worden tegen te gaan. En wat dacht je van het zonnetje? De zon geeft vitamine D en de pigmentcellen zijn daar erg afhankelijk van. Je krijgt natuurlijk via voeding vitamine D binnen maar dat is niet voldoende. Het grootste deel maakt je lichaam zelf aan en dat gaat alleen maar onder invloed van de zon.  Hoewel je via je voeding wel wat vitamine D binnen krijgt, is dat nooit voldoende. Het overgrote deel moet je lichaam zelf aanmaken onder invloed van de zon. Dus ook tegen het vroegtijdig grijs worden is de zon een goed middeltje. Maar pas natuurlijk op want teveel zonnestralen zijn natuurlijk ook weer niet goed voor je lichaam!

Het grijs worden is een proces wat we allemaal gaan tegenkomen en meemaken. Je kunt er wel wat aan doen om het proces wat minder snel te laten gaan door er dus een gezonde leefstijl op na te houden.

En binnenkort de kapster maar weer eens bellen en mijn haardos weer eens oppimpen met een kleurtje. Is ook wel weer nodig.

Maar vertel eens? Heb jij ook al grijze haren bij jezelf gespot??

 

 

8 gedachten over ““Mama, je wordt grijs!” Tips om vroegtijdig grijs worden tegen te gaan

  1. Och nou ja een paar grijze haren ,maar kijk maar eens goed naar je moeder die heeft wel heeeel fijn en dun haar maar weinig grijze haren af en toe doe ik er een beetje kleurschuim in van GUHL Color Forming Mousse. Misschien een tip, en gezond eten natuurlijk en extra vitamine zoals je al schrijft.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.