Is bloggen dood anno 2020?

Is bloggen dood anno 2020?

Ruim 4 jaar geleden kwam mijn eerste blog online op ‘World of SanShine‘. Er ging een wereld voor mij open, wat vond ik het leuk om van alles het wereldwijde web in te slingeren. Ik kan mij niet herinneren dat ik destijds veel vlogs of video’s keek. Het was voornamelijk blogs lezen. Tegenwoordig zie ik veel bloggers die het bloggen achter zich hebben gelaten en hun leven delen via de camera. Wat ik mij dan ook afvraag: Is bloggen dood? Heeft het in 2020 nog wel zin om te bloggen? (of een blog op starten) Je leest er meer over in dit artikel.

Bloggen toen en nu

Een aantal jaar geleden waren er heel veel lifestyle- beauty- of mommyblogs. Het leek wel of er dagelijks blogs over het moederschap bijkwamen. Ik vond/vind het nog steeds leuk om een goed artikel te lezen. Toch zag je duidelijk een schuivende lijn. YouTube kwam steeds meer in beeld en Instagram werd ook populairder. Veel bloggers gingen over op het maken van video-content, schreven minder artikelen of stopten helemaal met bloggen. Bloggers die ik toen volgde zijn of gestopt met bloggen en richten zich helemaal op YouTube óf ze zijn helemaal verdwenen. Jammer, want ik geloof dat bloggen nog steeds heel veel meerwaarde kan bieden.

Bloggen of vloggen

Het is natuurlijk wat je persoonlijk fijn vindt. Kijk je liever via een video naar informatie of lees je liever een artikel? Ik vind allebei leuk, maar tot op zekere hoogte. Een video hoeft voor mij echt niet langer dan 10 minuten. te duren. Laatst zag ik ook weer een vlog van ruim drie kwartier, drie kwartier! Ik kijk de vlog wel, maar spoel (oninteressante gedeeltes) door. Een blog lezen kost toch wat minder tijd.

We klagen met z’n allen lekker over het algoritme van Facebook of Instagram. Ook YouTube maakt veranderingen door en hebben gebruikers last van het algoritme. Zo zou YouTube content die te boek staat als kindvriendelijk beter vindbaar hebben gemaakt. En lange en populaire video’s worden vaker aanbevolen. Grappig, ik houd dus niet van lange video’s…..

Bloggen dood

Bloggen zakelijk of persoonlijk

Toen ik een aantal jaar geleden begon met bloggen had het voornamelijk een persoonlijke insteek. Ook de blogs die ik las waren vooral persoonlijk. Je kunt het vergelijken met een soort online dagboek. Tegenwoordig zie je dat blogs veelal professioneel of zakelijk worden aangepakt. Blogs moeten vooral kunnen informeren of mensen vermaken.

Schrijf goede content

Wil je zakelijk gaan bloggen? Dan is het schrijven van goede content een must. Een website moet interessante content hebben, content die duidelijk maakt dat jij de expert of specialist bent. Heb jij een webshop in sieraden, tuinmeubelen of ben je een makelaar? Door artikelen te schrijven over hoe je bijvoorbeeld sieraden het beste mooi houdt of je schrijft een artikel waar je op moet letten bij de aankoop van een woning, vergroot je de kans op extra bezoekers. Je hebt meer informatie op jouw website staan en niet alleen je productaanbod. De potentiële klant klikt door en leest de informatie. Zo creëer je vertrouwen en ze zien jouw als expert of de specialist. Op deze manier vergroot je de kans dat ze bij jouw kopen of een dienst afnemen.

Zakelijk bloggen misschien toch het overwegen waard?

Stukken schrijven als je er niet echt goed in bent is een opgave. Misschien moet je het niet eens willen. Bloggen als een kip zonder kop is niet verstandig. Het kost je veel tijd en levert je waarschijnlijk weinig op. Toch beginnen steeds meer bedrijven met bloggen en vaak besteden ze dit uit zodat ze er geen omkijken naar hebben. Op die manier wordt er doelgericht geschreven en help je lezers oprecht zo goed mogelijk verder. Een zakelijke blog is dan een fantastisch marketinginstrument. Mits je schrijven leuk vindt, gemotiveerd bent en weet wat je doet. (En anders besteed je het uit, check hier mijn diensten?).

Is bloggen dood anno 2020?

Nee, ik vind dat bloggen niet dood is anno 2020. De blogposts waar je veel liefde, tijd en energie in hebt gestoken zullen altijd op het web blijven staan. Nog jaren later kunnen de blogs relevant zijn. Bloggen (zakelijk of persoonlijk) is het overwegen waard. Wil je een blog over reizen, lifestyle, moederschap of wat dan ook starten? Ik zeg zeker doen. Er is altijd ruimte voor toffe content op het web. Al geloof ik niet meer dat het tegenwoordig vanzelfsprekend is om heel beroemd te worden met bloggen. Comments worden minder en het is een feit dat Instagram (en YouTube) tegenwoordig een grote positie innemen.


Wat vind jij? Is bloggen dood anno 2020?

Fotocredits: Marleen Sahetapy

7 gedachten over “Is bloggen dood anno 2020?

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Ik denk niet dat bloggen dood is. Er zijn altijd mensen, zoals jij en ik, die liever een blog lezen, dan een vlog kijken. Ik vraag me soms weleens af of video niet op langere termijn minder wordt en het bloggen weer helemaal ‘hip’ wordt.

  2. Ik volg zeker! Ik begon zo’n 2,5 jaar geleden met mijn blog en ik doe het met heel veel plezier. Ook lees ik nog heel veel andere blogs, en zie ik er steeds anderen voorbij komen. Toch vind ik het ook wat jammer dat Youtube en instagram zoveel hebben overgenomen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.