Je kind op social media? Tips voor Social media gebruik voor kinderen van 9-12 jaar

Je kind op social media? Tips voor Social media gebruik voor kinderen van 9-12 jaar

Kinderen beginnen vanaf een jaar of 9/10 al een beetje te puberen. Ze beginnen een duidelijke voorkeur te krijgen voor bepaalde televisieprogramma’s. Ook qua mediagedrag merk je dat je kind ouder wordt en meer interesse krijgt in bepaalde social media kanalen. In dit artikel neem ik je mee in het social media gebruik voor kinderen in de leeftijd van 9-12 jaar.

Tablets en smartphones

Vanaf een jaar of 10 hebben de meeste kinderen wel een eerste tablet of misschien een mobieltje gekregen. Een mobieltje vooral om bereikbaar te zijn voor het thuisfront. Kinderen op deze leeftijd gebruiken vaak de telefoon om contact te houden met ouders en vriendjes. Ze willen voortdurend communiceren. Kinderen vanaf 10 jaar gaan steeds meer zelfstandig media apparatuur gebruiken. ze weten goed wat ze willen en ze weten ook heel goed wat er speelt op het Internet en welke apps populair zijn. Je kind kan via de tablet of smartphone zelfstandig naar interessante apps zoeken.

Eigen gameconsole

Vaak krijgt je kind van deze leeftijd ok interesse in een eigen gameconsole, zoals een Wii, Xbox of een DS. En de meeste kinderen van deze leeftijd zitten vaak ook dagelijks op het Internet. Ze spelen spelletjes of zoeken contact met vriendjes uit de klas. Op spelgebied gaat de interesse vaak uit naar virtuele spelwerelden zoals Minecraft, Habbo Hotel, of Moviestar Planet, maar ook een voetbalspel zoals FIFA wordt populair. Je kind ontdekt heel veel over de media, en misschien weet hij er nog wel meer van dan jij als ouder. Hij of zij speelt vaak een game zonder dat eerst aan je te vragen. Niet omdat je kind stiekem een spel wil spelen, maar omdat het steeds zelfstandiger wordt. In veel spellen kan er ook samen gespeeld worden met vriendjes uit de klas of uit een ander land. Daarbij hebben ze ook vaak contact met elkaar via een chat. Goed om dit soort chats ook met je kind te bespreken, wat zeg je wel en wat zeg je niet. En hoe ga je met zo’n chat om.

Social media gebruik heeft positieve effecten

Mediagebruik heeft niet alleen negatieve effecten op kinderen. Het kan juist een belangrijke meerwaarde bieden voor kinderen in deze leeftijd. Het zou een positieve invloed hebben op bepaalde ontwikkelingsgebieden.

Taalontwikkeling

Wat dacht je van de taalontwikkeling? Veel films, series of YouTube filmpjes zijn in het Engels, soms zonder ondertiteling dus kinderen pikken dit snel op. De ondertiteling bij films of programma’s kan de technische leesvaardigheid beïnvloeden.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Online communicatie heeft voor de meeste kinderen een stimulerende invloed op vriendschapsvorming en bestaande vriendschappen. Het kind ontwikkelt nog meer sociale vaardigheden doordat het online met zijn vrienden communiceert of samenwerkt. Ook heeft online communicatie een stimulerende invloed op het zelfvertrouwen van kinderen. Op bijvoorbeeld veel websites kan je kind creativiteit kwijt en zichzelf uiten.

Social media gebruik

Social media gebruik heeft ook negatieve effecten

Taal

Via social media kunnen woordgrapjes net wat anders overkomen dan wanneer kinderen face-to-face met elkaar communiceren. Kinderen van een jaar of 10 zijn erg gevoelig voor dit soort woord- of taalgrapjes. Om hun eigen grenzen te verkennen wordt er ook makkelijk grof taalgebruik gebruikt op social media.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Bij langdurig gebruik van social media leren kinderen in het echte leven minder communicatieve vaardigheden op doen. Zoals ik hierboven al aangaf: via een scherm kunnen verbale signalen heel anders over komen dan in het echt. Op deze leeftijd is het voor veel kinderen belangrijk om veel sociale contacten te hebben. Dit levert status op. Voor kinderen die dit weer moeilijk vinden kan dat negatief uitpakken en levert het misschien een druk op. Misschien krijgen ze het gevoel dat ze er niet bij horen wat eenzaamheid kan veroorzaken.

Verder kunnen kinderen via social media ook in contact komen met mensen die ze niet zo goed of helemaal niet kennen. Of ze doen zich anders voor, bijvoorbeeld een stuk ouder, dan dat ze zijn. Ze hebben nog onvoldoende ervaring en weet van wat er mis kan gaan. Behalve veel contacten, willen kinderen ook bij een groep horen. Soms worden kinderen buiten gesloten en dan kan pesten via social media of de mobiel ernstige risico’s hebben.

Kortom; interesseer je in het social media gebruik van kinderen, open communiceren en misschien is het nodig om afspraken met elkaar te maken.

Wil je meer lezen hoe je samen met je kind verstandig met social media om kan gaan? Lees dan deze blog Ook raad ik je deze blog aan: Cyberpesten; wat te doen als je kind online gepest wordt.

Zeeman: Goede kwaliteit voor de laagste prijs.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.