6x; zo weet je dat je een puber in huis hebt

6x; zo weet je dat je een puber in huis hebt

Je kind zien opgroeien tot een voorbeeldige, jong volwassene. Het is een behoorlijke taak. Bijna overal heb je wel een cursus of opleiding voor; maar voor het opvoeden van kinderen? We doen maar wat en hopen dat het goed komt. Van de eerste keer zonder zijwieltjes fietsen, de eerste schooldag, alleen op de fiets naar de supermarkt en de eerste keer achter het stuur. Met als leukste periode: de puberteit.

Zo rond het dertiende jaar veranderen onze kinderen tot ware mini tirannetjes. In deze blog vertel ik je een aantal zaken dat je zeker weet dat je een puber in huis hebt.

Rommel en chaos overal

Met stip op 1: de rommel en chaos in de slaapkamer. Al slalommend tussen tijdschriften, kledingstukken en borstels door, pluk ik nog even een bord met aangekoekte etensresten van de vloer, probeer hier en daar wat kleding in de wasmand te droppen en gooi snel het raam open om het een beetje te laten luchten.

Boos

Je hoeft maar te knippen met je vinger en je vrolijke kind is veranderd in een boosaardig monster. Totdat er vriendinnen voor de deur staan, dan is het lachen, gieren en brullen. Maar in huis zijn onze pubers vooral boos. Nee, niet boos, noem het gerust gefrustreerd, snel op de teentjes getrapt en als ouders doe je in hun ogen niets goed. Van ‘jij snapt ook nergens iets van’ tot het keihard dichtgooien van de slaapkamerdeur; drama in huis is sowieso gegarandeerd.

Eten, eten, eten

Karren vol en niet aan te slepen. Brood, fruit, yoghurt en lekkere groente…. Uh, doe maar zakken met chips, chocolade, pizza, tosti’s, m&m’s of frisdrank. Alhoewel, paprika’s, komkommers, aardbeien, meloen en crackers met filet americain zijn ook niet aan te slepen. En dan vragen we ons altijd af waarom ze ’s avonds rond half 10 nog steeds honger heeft….

Altijd te laat

Goed, ik denk dat dit ook iets wat hier genetisch is aangelegd, want mijn vriend is ook niet van de tijd. Maar het is een algemeen puberprobleempje. Of het nu gaat om op tijd op school te komen of op tijd thuis zijn voor het avondeten…

Smartphone all day

Komt al beneden met de oortjes in, met pijn en moeite de telefoon weg kunnen leggen tijdens het avondeten en het eerste wat ze doen als ze wakker worden, juist ja, telefoon checken. Oke, dat laatste daar maak ik mij ook schuldig aan.

Luiheid ten top

Lekker chillen, vooral heel lang in bed liggen en lekker lamlendig zijn. Kamer opruimen, huiswerk maken of tafel afruimen. Nergens heeft je puber zin in uiteindelijk wordt er met veel gezucht en gesteun een klus geklaard. En vergeet het uitstellen niet. Totdat ze kunnen gamen of Netflixen dan is de klus uiteraard snel geklaard!

Lees ook: Zaken waar je als moeder van een tiener mee te maken krijgt.

Lees ook: Een tiener in huis.

3 gedachten over “6x; zo weet je dat je een puber in huis hebt

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.